Vírusírtó Blog

Egy érem két oldala: az iOS újításait zaklatásra is lehet használni

2021.07.15. 12:48 G Data

internetes-zaklatas-kicsi.jpgAz Apple iOS 15 újításai között szerepel, hogy a kikapcsolt eszközöket is képesek vagyunk megtalálni. Az újítás rossz hír például a házastársi zaklatást elszenvedők számára.


Almás eszközöket használóként hetente legalább egyszer használom a Lokátor (angol nevén Find my) alkalmazást, hogy tudjam, újból az autóban felejtettem a telefonomat, vagy csak valamit rápakoltam, és azért nem látom. Hasznos funkció, hiszem a készülék erős hang lejátszásával jelzi saját helyzetét.


Ellopott készülék megtalálásában segít


A funkció segítségével általában az egy családhoz tartozó felhasználók is megosztják egymással és látják egymás tartózkodási helyét. Ez a funkció arra is jó, hogy ellopottként jelöljük meg készülékünket, és helyzetét is bemérjük. Azonban a tolvajok ettől még tudják értékesíteni az ellopott készülékeket, hiszen egyszerűen nem kapcsolják internetre, vagy a gyári alapbeállításokra kapcsolják át a készüléket.


Az iOS 15-ben ezen terveznek változtatni az almás cég fejlesztői: a tervek szerint a készülékek kikapcsolt állapotban is megtalálhatóak lesznek. És még ha a tolvajok a gyári beállításokra kapcsolnak át, akkor is meg tudjuk találni a saját eszközeinket, feltéve, hogy nem töröljük őket felhasználói fiókunkból. A készülék egyszerűen egy téglával lesz egyenértékű, a tolvajok semmire sem tudják használni, nem tudják értékesíteni.


Azonban, mint minden éremnek, ennek az újításnak is két oldala van. Ha például valaki egy erőszakos párkapcsolatból próbál menekülni, akkor telefonkészüléke elárulhatja tartózkodási helyét épp annak az embernek, akitől meg szeretne szabadulni. Az erőszakos társ még akkor is megtalálhatja ezt a készüléket, amikor azt kikapcsolták.


Ez elég komoly problémát jelent a menedéket kereső nők esetében – nem véletlenül az asszonyoknak menedéket biztosító szállások, menedékhelyek címei titkosak. Ha a technológia a tervek szerint működik, akkor a rejtőzködéshez a telefonkészülék kikapcsolása már nem elegendő, a menekülő félnek teljesen le kell mondania az adott kommunikációs eszközről.


Az Apple az AirTag technológiát is tervezi bővíteni új funkciókkal, az újítások is a kritikák kereszttüzébe került, hasonló okok miatt. A frissítés után figyelmeztetéseket lehet beállítani, ha valaki már nincs egy adott eszköz közelében. A féltékeny társ például egy megfelelő helyre elhelyezett AirTag segítségével mindig értesülhet arról, ha társa elhagyja a házat. A technológia gyakorlatilag elektronikus bilinccsé alakul át az érintettek számára.


Az almás gyártó védelmére legyen mondva, a cég tanult a kritikákból és egy új funkciót fejlesztett ki, mely figyelmeztet, ha ismeretlen AirTag van a közelben.


Könnyű használhatóság vs. adatok védelme


Egy dolgot tisztázzunk, hogy senki se értsen félre: nem azt állítjuk, hogy az Apple tudatosan támogatja a technológia használatát rossz célokra. Hiszen az újítások mögött van gyakorlati elképzelés. Régi Apple telefonomat például Galyatetőn veszítettem el már évekkel ezelőtt egy év eleji szánkózás után, és azóta sem lett meg, pedig az elveszett módot aktiváltuk.


A fejlesztők valószínű nem gondolták végig egy erőszakos kapcsolatban élő személy perspektívájából az újításokat. Amikor technológiai újítások látnak napvilágot, mindig meg kell vizsgálni, hogyan lehet mindezt rossz célokra is használni. Ha az eszköz olyan adatokat generál, ami veszélybe sodorja az embereket, akkor újra kell gondolni a tervezett funkciókat.


Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) már kidolgozott pár irányelvet technológiai fejlesztésekhez. Az IBM is elfogadott több olyan design elvet, mely az otthoni erőszak szemszögéből vizsgálja meg a technológiai fejlesztéseket. A nemzetközi szinten működő Coalition against Stalkerware szervezet is a technológia által elősegített visszaéléseket igyekszik visszaszorítani. Főleg, ha olyan személyes tárgyról van szó, mint a bennünket mindenhova elkísérő mobiltelefonunk, mindig résen kell lennünk.


A cikk szerzője: Tim Berghoff, a G DATA szakértője
Az eredeti bejegyzés a G DATA nemzetközi oldalán jelent meg, ezen a linken.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr816628320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása