Vírusírtó Blog

Windows 7: Ez történik január 15-én

2020.01.13. 16:26 G Data

windows7-eol.jpgItt a Windows 7 vége. A Microsoft egy teljes képernyős figyelmeztető ablakkal hívja fel a felhasználók figyelmét az elavult operációs rendszer további használatának kockázataira.


A G DATA blog olvasóit is figyelmeztettük tavaly ősszel, hogy idén január közepén lejár a Windows 7 operációs rendszer hivatalos, ingyenes gyártói támogatása. Január 15. után a Windows 7 operációs rendszerű gépek továbbra is működnek, ám kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek. Az operációs rendszer további működtetésével járó kockázatokra próbálja a Microsoft felhívni a felhasználók figyelmét, ezért január 15-én egy felugró ablakban figyelmeztető üzenet jelenik meg a régi gépeken.


A Microsoft támogatói oldala szerint ez a figyelmeztetés az egész ablakot elfoglalja, és csak azután tűnik el, hogy a felhasználó valamit választ a felkínált lehetőségek közül. Az üzenetek csak az otthoni és vállalati felhasználók gépein jelennek meg, ezzel szemben a kioszk módban, például pénzautomaták működtetésére használt operációs rendszereknél nem.


Az üzenet az utolsó, december 10-én kiadott biztonsági frissítéssel került a felhasználók számítógépére. A teljes ablakos figyelmeztetés azt írja le a felhasználóknak, hogy számítógépük sérülékenyebb a kártevőkkel és vírusokkal szemben, mert nincs már biztonsági támogatás rendszerükre. Az üzenet szerint a Microsoft javasolja, hogy egy új számítógépen használják a Windows 10-es operációs rendszert, hiszen ezzel a rendszerrel biztonsági frissítések is járnak.


A teljes képernyős figyelmeztetésből három lehetőséggel lehet kilépni: Tudjon meg többet / Emlékeztess később / Ne emlékeztess többet. Ha nem kattintunk a Ne emlékeztess többet gombra, akkor a felhasználók időnként újból és újból találkoznak az üzenettel.


A szoftvergyártó már 2019 áprilisától figyelmezteti a felhasználókat proaktívan, pop-up ablakban a Windows 7 ingyenes támogatási időszakának lejártára. Fizetés ellenében a támogatás továbbra is elérhető lesz, ahogy azt a G DATA blogján is korábban megírtuk: az oktatási intézményeknek és az üzleti ügyfeleknek jár ez a lehetőség. Az első évben számítógépenként 50 dollárba kerül a támogatás, második évben már 100 dollár, majd a harmadik és egyben utolsó évben már 200 dollár lesz számítógépenként. Három év elteltével azonban a vállalatoknak muszáj lesz váltaniuk, hiszen még a fizetett támogatás is lejár. A legtöbb esetben a frissítés olcsóbb, mint a három évig kínált támogatás.


Sok vállalat esetében nem egyszerű a döntés az átállással kapcsolatban, mert a Windows 7 alapú rendszert egy ipari folyamatba építettek be, melyet nehezen lehet leállítani a csere idejére. Netán olyan kritikus fontosságú szoftver használnak, mely nem kompatibilis a Windows 10-zel. Ha a váltás nem kivitelezhető, akkor az érintett gépeket érdemes elszigetelni a vállalati hálózat és az internet többi részétől. Ez többlet erőfeszítést jelenthet, de jelentősen csökkenti a támadás kockázatát.


A Google a Windows 7 nyugdíjazásával kapcsolatban bejelentette, hogy legkésőbb 2021 júliusáig támogatja az operációs rendszeren futó Chrome böngészőjét, így legalább lesz egy biztonságos böngészőjük a Windows 7-es felhasználóknak. Egyébként igencsak sok felhasználóról beszélünk, a Windows 7-es még mindig a második legnépszerűbb operációs rendszer a Windows rendszerek között, 2019 decemberében 26,7 százalékos piaci részesedése volt, ami a Computerworld amerikai számítástechnikai hetilap szerint 446 millió felhasználót jelent világszerte.


A G DATA terméktámogatása januárban nem szűnik meg, határozatlan ideig mi is tovább támogatjuk a Windows 7 felhasználókat. Ha az átállással kapcsolatban még maradt volna kérdése, olvassa el korábbi cikkünket a Windows 7 nyugdíjazásával kapcsolatban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr9015407496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása