Vírusírtó Blog

Veszélyes lesz Huawei terméket használni

2019.05.30. 09:09 G Data

huawei-mobile-congress-small.jpgA kínai Huawei termékeket veszélyes lesz használni, miután a jövőben a Google nem tájékoztatja a gyártót előre a várható frissítésekről. A G DATA szakértője, Alexander Burris véleményét közöljük a kérdésről.


Pontosan még nem látjuk, hogyan érinti az a tény a világ második okostelefon-gyártóját, a Huaweit, hogy az amerikai hatóságok intézkedéseinek engedve a Google megvonta a kínai gyártó támogatását. Az biztos, hogy a következményeket a vásárlók is érzékelik – kommentálta a fejleményeket Alexander Burris, a G DATA szakértője.


A Google szorosan együttműködik a gyártókkal, ami a mobiltelefonokon futó Android operációs rendszert illeti. Például előre értesíti őket, ha valamilyen biztonsági frissítés, újdonság érkezik a platformra, így a hardvergyártók fel tudnak készülni ügyfeleik készülékeinek frissítésére. A kínai gyártó ettől biztosan elesik, és később, az Android Open Source Projecten (AOSP) keresztül jut hozzá az információmorzsákhoz. Így a gyártó mobiltelefonos, táblagépes ügyfelei csak később kaphatják meg a szükséges frissítéseket.


Az Android operációs rendszer esetében a biztonsági frissítések mindig is komoly kihívást jelentenek a gyártóknak és az operációs rendszert birtokló Google-nak egyaránt. A különböző gyártók általában módosított operációs rendszert tesznek készülékeikre, a szoftver biztonsági frissítése pedig a hardvergyártón múlik, amely gyakran úgy dönt, hogy 3-4 éves készülékeket már nem támogat. A Google próbálja a gyártókat megkerülve kikényszeríteni a frissítéseket, de nem mindenkinél jár sikerrel. A keresőóriás 2018 végén ismertette, hogy a fejlesztők az érintett alkalmazásokból is elindíthatják a frissítést, és a felhasználónak nem kell a Play áruházból letöltenie az újabb patcheket – ezzel az androidos ökoszisztéma biztonságát szeretné növelni a Google.


De nemcsak az operációs rendszer frissítése kerül veszélybe. A Huawei gyártó készülékei a jövőben nem férhetnek hozzá a Google Play áruházhoz, így a gyártónak a saját, ámde kevésbé biztonságos áruháza marad alternatívaként. A tiltás lehetőséget teremt a kevésbé törvényesen tevékenykedő viszonteladóknak, hogy kártevőprogramokkal fertőzött készülékeket dobjanak a piacra – ahogy ez már korábban előfordult. Ugyanakkor a pótlásként választott áruház üzemeltetőinek nem lesz ereje a felkerülő programokat kiszűrni, így nagyobb lesz az onnan letöltött alkalmazások biztonsági kockázata, egy kártevő könnyebben elvegyül közöttük.


A Huawei sajtónak küldött válasza szerint az összes Huawei és Honor okostelefon és tablet megkapja a szükséges biztonsági frissítést, ám a közlemény bölcsen hallgat az operációs rendszer sorsáról.


Az egész ügy május közepén pattant ki, amikor kiderült, a kínai–amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeként az amerikai vállalatok nem adhatnak el amerikai technológiát kínai vállalatoknak. Az amerikai elnök egy rendeletben utasította a kereskedelmi minisztert, Wilbur Rosst, hogy minden vállalhatatlan kockázatot tartalmazó tranzakciót tiltson meg. A minisztérium pedig egy listát állított össze azokról a cégekről, melyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az ország számára, ezen a listán pedig a Huawei is rajta van többek között. A listán szereplők csak amerikai kormányzati engedéllyel vásárolhatnak amerikai technológiát, ami szoftvert és hardvert egyaránt magába foglal.


Az amerikai elnök rendeletének megfelelően a Google több napra megvonta a Huaweitől a hardver- és szoftvertámogatást, ahogy az olyan népszerű alkalmazásokhoz való hozzáférést is korlátozta, mint a Maps, Mail, vagy a mobiltelefonokon lévő Play áruház. Majd a minisztérium 90 napig érvényes engedélyt adott a Google-nak, hogy a kínai mobilgyártót ellássa a szükséges támogatással a meglévő mobilhálózatok és mobiltelefonok működése céljából. A 90 napos lélegzetvétel valószínű csak arra lesz elég, hogy a Huawei rendezze sorait, és eldöntse, hogyan tovább.


De nemcsak a Google szakította meg a kapcsolatát a kínai céggel, hanem a kínai eszközökben használt chipeket gyártó ARM is. A sajtóhírek szerint a Huawei az utóbbi időben már készült a hasonló tiltásra, és egy évre elegendő alkatrészt halmozott fel, ahogy a saját operációs rendszer fejlesztésével is foglalkoztak – vagyis nem lepte meg őket a dolog. Ha semmi sem változik, egy éve van a cégnek, hogy új beszállítókat találjon.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr414869360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása