Vírusírtó Blog

Fertőzött androidos Fortnite terjed

2018.07.03. 13:13 G Data

fortnite-kiemelt-kep.jpgA Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni. A tanács: ne kerüljük meg a hivatalos áruházi letöltést, és ellenőrizzük, hogy a gyerek mit telepít a telefonjára.


A Fortnite Battle Royale nevű játék az új Pokémon Go, vagyis a slágerjáték a fiatalabb játékosok körében. A hivatalos besorolás szerint az app a 12 éveseknél idősebbeknek szóló lövöldözős játék, ahol az az egyszerű szabály, hogy az utolsó élve maradt a győztes.


Rendkívül népszerű


A játék tavaly szeptemberben indult, iOS-es verzióját hosszú ideig csak meghívóval lehetett játszani. Idén április elején tették szabaddá a regisztrációt, azóta a becslések szerint napi egymillió dolláros bevételt generált. A játék népszerűségét – és azt a tényt, hogy az androidos verzió még várat magára – kihasználva számos hamis változat jelent meg az interneten. A fejlesztőknek ugyanis nincs könnyű dolguk: Android operációs rendszerből nagyon sok verzió van a piacon, a játéknak pedig az összes változaton működnie kell.


A játékosok türelmetlenségét azonban a csalók könnyen kihasználják. A YouTube-hoz hasonló videómegosztó portálokon tucatjával találni olyan videókat, melyek a Fortnite telepítési utasításait tartalmazzák. Ezek a videók a fiatalabb játékosokat célozzák meg, akik a szünidőben szüleik eszközein gyakran felügyelet nélkül játszanak. A hamis játékok nem a hivatalos Play áruházból, hanem az áruházat megkerülve, internetről letöltött telepítő segítségével kerülnek fel az androidos eszközökre.


A pénzünk is bánhatja


A hamisított Fortnite alkalmazásokat elemző G DATA szakértői három különböző csalási forgatókönyvvel is találkoztak.


1. A hamisított weboldalakon a Fortnite alkalmazást ígérik a játékosoknak, ahol elkérik a felhasználók mobiltelefonszámát. Az apróbetűs részből derül ki csupán, hogy a játékot letölteni szándékozók ezzel egy heti 3-7 eurós (990-2300 forint) előfizetésre mondanak igent.


2. Hasonlóan rossz az az eset is, amikor a hamis alkalmazást telepítve mobilkészülékünkre egy RAT alkalmazást, vagyis Remote Access Trojant – távoli elérésű trójait – teszünk fel, mely teljes hozzáférést biztosít a bűnözőknek a gépünkhöz. Így a telefonról bármilyen adat kinyerhető vagy további kártevőt telepíthetnek a készülékre.


3. Egy harmadik forgatókönyvben más fejlesztők a játék népszerűségét kihasználva saját alkalmazásukat igyekeznek felfuttatni.


Nem ez az első eset, hogy egy játék körüli felhajtást kihasználnak a bűnözők, a Pokémon Go megjelenésekor is fertőzött verzió keringett a torrent oldalakon.


És a csalások ellen hogy tudunk védekezni? Noha a hivatalos áruházba is becsúsznak káros alkalmazások, azért az oda bekerülő appokat ellenőrzik. Ezért érdemes csak hivatalos forrásból származó játékokat letölteni. Mobilszolgáltatónknál be lehet állítani, hogy az SMS-előfizetéseket ne engedélyezze, ahogy az emelt díjas vásárlásokat sem, ezzel megvédhetjük magunkat a nem kívánt kiadásoktól. A gyerekeknek csak felügyelet mellett engedjük a telefonok használatát, és védjük jelszóval azokat. Végül érdemes biztonsági megoldást is telepíteni az androidos telefonokra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr1514090709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása