Vírusírtó Blog

Ez a kártevő kirabolja a Bitcoin tárcákat

2018.01.03. 16:03 G Data

bitcoin-kartevo.jpgA Bitcoin árfolyamának lendületes növekedése már a bűnözőket is izgalomba hozta. El is készítették a trójait, amely kirabolja a számítógépes pénztárcákat, majd búcsúzásként titkosítja a számítógépet.


Az njRAT egy korábbról már ismert trójai keretrendszer, amely már eddig is több kártékony modult tartalmazott. A működéséhez a bűnözőknek először rá kell venniük a felhasználót, hogy futtasson egy kódot a gépén – ezt a legtöbbször megtévesztéssel érik el. Ezután a különböző kártékony modulokat már távolról lehet bekapcsolni: egy kattintással aktiválható a gép titkosítása, vagy elérhető az, hogy a számítógép felkeressen egy weboldalt és onnan további kódokat töltsön le.


Ez a funkcionalitás egészült most ki a népszerű számítógépes Bitcoin pénztárcák kiürítésének a képességével, a kártevő így ellopja a pénztárcában lévő összes kriptovalutát. Hiába a titkosítás: a trójai naplózza a billentyűleütéseket és megszerzi a pénztárca feloldásához szükséges jelszót, majd különböző számlákra elutalja az abban található teljes összeget.


A jó hír pedig az, hogy a G DATA szoftverei új fejlesztésként már a kriptovaluta-pénztárcákat is védelmezik. A BankGuard technológia blokkolja az njRAT trójai működését, a jelszavak ellopását pedig a kiterjesztett billentyűzetnaplózás-védelem akadályozza meg. Így a G DATA vírusirtóival védett gépeken a kártevő nem képes megszerezni a pénztárca jelszavát, és nem képes arra sem, hogy utalásokat indítson.

De mi is az a Bitcoin?


A Bitcoin, Ethereum és társaik olyan virtuális pénzek, melyek nem a hagyományos banki rendszert használják. Minden tulajdonosnak van egy felhasználói fiókja – ezt nevezik walletnek, vagyis pénztárcának –, amelyben az egyenlegét tárolja. A tranzakciókat egy decentralizált hálózat dolgozza fel. Ennek előnyei és hátrányai is vannak. A legnagyobb előnye, hogy az egész rendszert blockchain technológiával teszik biztonságossá. Ez a blockchain vagy blokklánc minden tranzakciót tárol. Az összes tranzakciót az egész hálózat ellenőrzi, ami kizárja a manipuláció lehetőségét. A másik oldalon viszont órákba is telhet egy fizetési tranzakciónak az ellenőrzése.


Bitcoint generálni, vagyis bányászni is tudunk, ehhez viszont óriási számítási kapacitásra, erre szakosodott számítógépekre van szükség. A bányászathoz használt gépek rengeteg áramot használnak, ami a virtuális valuta másik hátránya. Becslések szerint a Bitcoin hálózat körülbelül 35 terawattórányi villamos energiát fogyaszt évente, amely megközelítőleg 80 százaléka Magyarország felhasználásának.


Végül az interneten elterjedt népszerű véleménnyel ellentétben a Bitcoin nem teljesen névtelen fizetési módszer. A blockchain segítségével bizonyos szintig a tranzakciók visszakövethetőek. A törvénytelen termékekkel kereskedő alvilági piactereken ezért Bitcoin tumblerek használatával teszik nehezebbé a virtuális pénz követését.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: bitcoin

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr3213547075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása