Vírusírtó Blog

Kereshető karácsonyi ajándék hekkereknek: jelszó gigaadatbázis

2017.12.18. 12:29 G Data

jelszo-1000x480.jpg1,4 milliárd felhasználó azonosítóját és jelszavát tartalmazó, rendszerezett adatbázis forog közkézen a webes alvilágban. Korábbi tanulmányok szerint ezen azonosítók 25 százaléka gond nélkül felhasználható. A jelszóalkotási technikákon változtassunk, végső esetben pedig használjunk jelszómenedzser alkalmazást.


Korai karácsonyi ajándék hekkereknek vagy csak egy adatrendszerező őrülttel van dolgunk, nem tudjuk: a netes alvilág fórumain a 4iQ alapítói egy 1,4 milliárd felhasználó és jelszó kombinációt tartalmazó, sima szöveges listát fedeztek fel. A lista 41 GB-nyi tárhelyet foglal el, ingyenesen letölthető – aki szeretne az adatbázis összeállítóinak Bitcoin és Dogecoin-t adományozhat munkájukért.


Rendszerezett, kereshető adatbázis


Mert, hogy ennek a listának az erőssége abban rejlik, hogy rendszerezett, indexelt, ábécé sorrendbe szervezett adatokról van szó, így a laikusok is könnyen kereshetnek benne. Az adatbázist korábban nyilvánosságra került adatok alapján állították össze. Többek között a következő oldalakról származó felhasználónév és jelszó párosát tartalmazza (a teljes adatbázist 252 adatszivárgás alapján állították össze): Bitcoin, Pastebin, LinkedIn, MySpace, Netflix, YouPorn, Last.FM, Zoosk, Badoo, RedBox, Minecraft, Runescape, Anti Public, Exploit.in.


A profibb weboldalakon a felhasználóneveket, jelszavakat titkosítva tárolják, így, ha azok nyilvánosságra kerülnek, nem lehet őket felhasználni. A mostani adatbázis sima szövegként tartalmazza az adatokat, azt nem tudjuk, hogy a hekkerek fejtették meg a titkosítást vagy már eleve sima szövegként tárolták azokat.


Népszerű az 123456


A listából újból kiderült, hogy az 123456 a legnépszerűbb jelszó, több mint 9 millió ember használja, a második az 123456789 több mint 3 millió felhasználóval és a qwerty 1,6 millió előfordulással. A jelszavak elemzése azt is feltárta, hogy az emberek nagyon gyakran újrahasznosítják az azonosítókat, még ha kis változtatást is tesznek rajta – ahogy az alábbi illusztrációnkon is látszik.


1_l3mblpu8geep3b1bvjd3tg.png


A lista december 5-én látott napvilágot. Korábban is jelentek meg hasonló összeállítások, de szerényebb méretűek voltak. A korábbi jelszó adatbázisokhoz képest ez az összeállítás 385 millióval több jelszó és felhasználónév párost tartalmaz.


A jelszavak negyede ma is él


A Google egy korábbi elemzése rávilágít arra, hogy az 1,4 milliárd még nem az össze kiszivárgott azonosító, becslésük szerint 1,9 milliárd érhető el a fekete web világában. A tanulmány szerint a felhasználónév, jelszó páros az esetek negyedében működik is, ami azt jelenti, a hackerek simán be tudnak jutni felhasználói fiókunkba.


Ez az eset is rávilágít arra, hogy a korábbi jelszóalkotási technikákon változtatni kell. A profi webszolgáltatók titkosítva, hasítás és sózás technológia segítségével tárolják az adatokat – ahogyan azt korábban a G DATA blogjában is megírtuk. A felhasználók nem szeretik a jelszavakat, inkább biometrikus vagy más hasonló modern azonosítási eljárásokat szeretne használni a webes jelszavak helyett.


A kétfaktoros azonosítás kiváltva egyetemi kutatók egy csoportja az asztalunkon lévő mindennapi tárgyakból alkotna azonosítókat: a Pixie nevű megoldásban második faktornak a kiválasztott személyes tárgyat kellene fotózni, legyen az a karperecünk vagy az asztali gémkapcsos doboz.


A G DATA szakemberei úgy gondolják, hogy a felhasználónevek és jelszavak még jó ideig velünk lesznek, mielőtt a hagyományos beléptetési módszert valami más váltaná fel. Ha minden kötél szakad, egy jelszómenedzser segíthet a különböző azonosítókat észben tartani – a G DATA Total Security programban beépített jelszómenedzsert is találunk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr2313509317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása