Vírusírtó Blog

Nem csomagod jött, csak androidos kártevő érkezik az üzenetben

2021.03.30. 12:05 G Data

hamis-sms-kicsi.jpgLátszólagos futárszolgálattól érkező hamis csomagértesítő SMS-ben veszik rá trójai kártevő telepítésére az androidos felhasználókat. A probléma Magyarországon olyan sok embert érint, hogy az ügyben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) is riasztást adott ki.


A járvány alatt sok ember rendel online boltokból, így sokan várnak egy üzenetet webboltjuktól vagy a futárszolgálattól, hogy mikor érkezik a várt csomag.


Ezt a megváltozott fogyasztói szokást használják ki azok az egyelőre ismeretlen támadók, akik látszólag egy csomagküldő szolgálattól érkező hamis SMS-ben veszik rá az embereket, hogy telepítsenek egy kártevőt. A támadás itthon, magyar nyelven terjed, emiatt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki.


Hogyan néz ki ez az SMS?


Az SMS egy futárszolgálattól megszokott, rövid üzenetet tartalmaz (lásd még a fenti képen):

Megérkezett a csomagja, kovesse nyomon itt: https://(valtozó hivatkozás)”


A tapasztalatok szerint a webes hivatkozás változik, de több esetben .com végződésű. A meglátogatott weboldal általában egy ismert futárszolgálat oldalát utánozza, például a FedEx, a DHL, vagy az UPS oldaláét.


Az oldalon nem kapunk egyelőre semmilyen tájékoztatást a várt csomagról, hanem egy alkalmazás telepítésére próbálnak rávenni: „Töltse le alkalmazásunkat a csomag nyomon követéséhez!”


A fertőződésről


A weboldal felkeresése önmagában még nem fertőzi meg a telefonunkat. A fertőzéshez végig kell menni a következő lépéseket:

 

  • A felhasználó lekattintja az SMS-ben érkező linket.
  • A weboldalról letölti a telefonjára az alkalmazást.
  • Engedélyezi az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését.
  • Telepíti az alkalmazást.


Ha ezt mind megteszi, a telefon jó eséllyel megfertőződik. Az androidos vírusvédelmek figyelmeztethetnek akár a letöltéskor, akár a telepítéskor.


Amennyiben a felhasználó telepíti a kártékony alkalmazást, és azt nem akadályozza meg a védelmi szoftver, úgy a telefonra a legtöbb esetben a FluBot kártevő kerül, de más trójait is bevethetnek a támadók.


A FluBot


A FluBot kártevő alapértelmezett application launcher-ré állítja be önmagát, így bármilyen alkalmazást el tud indítani. Ezzel a kártevő eltávolítását is meg tudja akadályozni.


A FluBot kártevő adatlopó trójai alkalmazás, mely a mobiltelefonon lévő pénzügyi alkalmazásokat célozza meg. A kártevő folyamatosan figyeli, hogy a felhasználó milyen alkalmazásokat indít el. Ha banki, kriptovalutához kapcsolódó alkalmazásról van szó, akkor az eredeti alkalmazás mellett ő is indít egy saját alkalmazást, mellyel elfedi az eredeti pénzügyi alkalmazást. A gyanútlan felhasználó ezen a felületen adja meg saját adatait, melyet a támadóknak küld el valójában.


Milyen alkalmazásokat támad?


Az NKI adatai szerint az alábbi alkalmazások felhasználóit célozza meg a kártevő, de megtámadhat más, listában nem szereplő alkalmazást is:

 

  • MKB Mobilalkalmazás
  • K&H mobilbank
  • Budapest Bank Mobill App
  • OTP SmartBank
  • UniCredit Mobile Application
  • George Magyarország
  • Kripto tőzsdék, online Kriptotárcák:
  • Blockchain Wallet
  • Coinbase – Buy& Sell Bitcoin Crypto Wallet
  • Binance – Buy& Sell Bitcoin Securely
  • Blockchain Wallet


Hogyan védekezzünk ellene?


Óvatosan kezeljünk minden olyan felszólítást, hogy telepítsünk bármilyen alkalmazást mobiltelefonunkra. A legtöbb futárszolgálat weboldalt tart fenn a csomagok követésére, mobilos alkalmazása csomag nyomon követésére nincs is.


Használjunk androidos mobiltelefonunkon is vírusvédelmet, a G DATA alkalmazását ingyen letöltheti a Play áruházból. A készüléken érdemes víruskeresést futtatni!


A kártevő ismert változatai ellen az androidos védelmi csomagok védelmet nyújtanak, de fontos a körültekintő használat is. Általánosságban azt javasoljuk, hogy ne telepítsen a telefonjára ismeretlen forrásból származó alkalmazásokat, csak ha egészen biztos ezek készítőjében!

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr5016485028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása