Vírusírtó Blog

Viszlát Adobe Flash Player, nyugodj békében!

2021.01.04. 16:17 G Data

rip-flash-kicsi.jpgA régóta meghirdetett menetrend szerint az Adobe végleg megszüntette a Flash Player támogatását. Az utolsó frissítés megjelenésével egy korszakalkotó multimédiás alkalmazásnak mondhatunk búcsút, mely sajnos ezer sebből vérzett.


December elején adta ki legutolsó frissítését az Adobe a legendás Flash Player multimédiás megoldásához. A hivatalos támogatás 2020. december 31-én járt le, és a 2021. január 12-től minden Flash tartalom futtatását blokkolja a gyártó. Persze, mindez nem az egész világot jelenti, ugyanis Kína területén az Adobe Flash Player egy speciális verziója továbbra is működik.


A frissítéshez adott jegyzetben az Adobe röviden és hivatalosan is búcsút vett az alkalmazástól, és megköszönték azoknak az ügyfeleknek és fejlesztőknek a munkáját, akik az elmúlt két évtizedben is fantasztikus Flash tartalmakat gyártottak. Hangsúlyozták, hogy büszkék a Flash multimédiás szerepére, amit az animáció, interaktivitás, audio és videó területén betölthetett.


A multimédiát hozta az internetes világba


Az Adobe Flash pályafutása az 1990-es évek elején kezdődött, amikor az internet még nagyon gyermekcipőben járt. A weboldalkészítők szerettek volna egy olyan alkalmazást, melynek segítségével egyszerűen készíthetnek animációkat webre, és így találtak rá a Flash univerzumra. A fejlesztők több alkalmazás segítségével is elkészíthettek animációkat és később mobil tartalmakat, játékokat, interaktív bemutatókat és weboldalakat. A Flash Player a felhasználó oldali alkalmazás, melyet a Flash tartalmak lejátszásához kellett telepíteni.


Az aranykorában, 2003-ban az Adobe adatai szerint az internetkapcsolattal rendelkező 1 milliárd számítógép közül 400 millión futott az Adobe Flash Player. Azonban az alkalmazás felett az idő hamar eljárt: nagyon sokan bírálták az alkalmazást, mert rendkívül erőforrásigényes volt futtatása, a mobil eszközök akkumulátorát rendkívül hamar lemerítette. Mindezt még meg is bocsátották volna a felhasználók, de komoly, és esetenként évekig hanyagolt biztonsági hibák nehezítették az alkalmazás használatát.


Az Apple adta a kegyelemdöfést


A végső kegyelemdöfés 2010-ben érkezett, az érintőképernyős eszközeit és az operációs rendszerét féltő Apple vezetőtől, Steve Jobs-tól, aki egy nyílt levélben jelentette be, hogy eszközei nem támogatják a Flash Playert. Az Apple vezetője a biztonsági hibákat helyezte előtérbe, de ez csak egy kifogás volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az új, érintőképernyős alapú operációs rendszer rendszeresen kifagyott a Flash futtatásától, amihez annak biztonsági hibái is hozzájárulhattak. Akkoriban a HTML5 és egyéb, modernebb és biztonságosabb internetes szabványok is támogatták a multimédiás tartalmakat, így már létezett valós alternatíva.


Az Adobe végül 2017-ben adta be a derekát és bejelentette, hogy három év múlva teljesen megszünteti a Flash Player támogatását. Az odáig vezető úton újabb és újabb nulladik napi sérülékenységek és biztonsági hibák derültek ki a megoldásról. Két évvel ezelőtt pedig azt javasoltuk olvasóinknak, hogy a legjobb karácsonyi ajándék, amit adhatunk, az, ha töröljük szeretteink számítógépéről az Adobe Flasht.


A Flash ettől még nem tűnik el végérvényesen: amint említettük Kínában egy speciális verziót támogat a gyártó. Számos kezdeményezésnek köszönhetően a régebbi Flash tartalmakat még képesek leszünk lejátszani, például a nyílt forráskódú Ruffle nevű emulátor segítségével. Az Internet Archive is a Ruffle-t használja, hogy a weboldalán meglévő több mint 1000 játékot és animációt meg tudja jeleníteni. És az egyik legnagyobb Flash portál, a Kongregate egy múzeummal közösen őrzi meg a weboldalán található 128,655 darab játékot.


Ha pedig egy kicsit nosztalgiázni szeretnénk, akkor nézzük meg a lenti videót, mely a legjobb 15 Flash-es játékot sorolja fel:


Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr6316371618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása