Vírusírtó Blog

Koronavírussal próbálnak rászedni minket a bűnözők

2020.05.12. 15:57 G Data

koronavirus-phising-kicsi.jpgHarminc százalékkal nőtt a megelőzött számítógépes fertőzések száma idén márciusban – derül ki a G DATA adataiból. A kiberbűnözők az emberek bizonytalanságára és információéhségére építenek.


Olcsó védőmaszkok és a koronavírus fertőzéseket nyomon követő alkalmazások ígéreteivel indítottak adathalász kampányokat a kiberbűnözők idén márciusban, amikor a G DATA adatai szerint 30 százalékkal nőtt a kivédett számítógépes fertőzések száma az előző hónaphoz képest. Tim Berghoff, a G DATA szakértője szerint a növekedés annak is köszönhető, hogy az otthon maradó emberek online töltik idejük nagy részét, dolgozva, híreket fogyasztva, szórakozva. Az emberek információéhségét is kihasználták a bűnözők: ahogy az korábban már megírtuk például Japánban hatósági levél ígért információt a megelőzésről, de a WHO nevével is visszaéltek. Németországban pedig a egyenesen a koronavírus-segély egy részét kaparintották meg a bűnözők internetes csalás segítségével.


A vállalatok a kedvelt célpontok


A kiberbűnözők számára továbbra is a vállalatok maradnak a kedvenc célpontok, még a járvány idején is. Miután sok vállalatot kedvezőtlenül befolyásol a jelenlegi helyzet, egy zsarolóvírusos támadás okozta pénzügyi kár még rosszabbul érintené az adott céget. A zsarolók pénzügyi követelései akár a csődöt is jelenthetik a vállalat számára. Az otthoni munkára való átállás megnövelte a vállalati hálózatok komplexitását. Mindezzel a biztonság nem tartott lépést, főleg, ha a munkára használt terminál szerver vagy sharepoint szabadon elérhető az interneten a munka folytonosságának biztosítása érdekében.


A kisebb vállalatok IT csapatai arra összpontosítanak, hogy az IT infrastruktúrát a hosszabb távon is szükséges távmunkára állítsák át. Ez viszont erőforrásokat vonhat el az olyan biztonsági feladatoktól, mint monitoring és karbantartás. Ezért a G DATA szakértői úgy vélik, a jelenlegi helyzetben a kibertámadásokat a szokásosnál is később fedezik fel. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy átlagosan 180 nap elteltével fedezték fel a vállalati hálózatban szabadon garázdálkodó kiberbűnözőt.


Az otthoni gépek kevésbé védettek


A tapasztalat az, hogy az otthoni számítógépek kevésbé védettek, mint a céges eszközök. Bárki, aki otthonról dolgozik, ne feledje, hogy a munkára használt számítógép a céges hálózathoz kapcsolódik – figyelmeztet Tim Berghoff.


A helyzet még bonyolultabb, ha magánszámítógéppel csatlakozunk a vállalati hálózathoz, hiszen azokat nem lehet központilag beállítani a vállalat IT szabályzat szerint, így a fertőzés, a sikeres támadás esélye megnő.

Az otthoni irodában is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az irodában: ne használjunk ismeretlen adathordozót, ne kattintsunk gyanús linkekre, munka végeztével zárjuk le a számítógépet, és óvatosan nyissuk meg a csatolmányokat.


Hiszen az adathalász levelek az otthoni levelezőbe is megérkeznek. És nyilván, használjunk egy rendszeresen frissített vírusvédelmi szoftvert, amely az adathalász e-mailet is kiszűri – fejezte be a G DATA szakembere.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr3315685508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) g data (6) G Data (35) G data (3) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása