Vírusírtó Blog

Lelassul a számítógépünk?

2018.01.05. 16:23 G Data

g-data-intel-processzor.jpgAz Intel chipek alapvető tervezési hibája miatt jelentősen át kell írni a Linux és Windows operációs rendszerek magját, hogy a processzor szintű biztonsági hibát el lehessen hárítani. Az előzetes tesztek szerint a kernelszintű javítás miatt a futtatott alkalmazástól és a processzor típusától függően 5-30 százalékkal is csökkenhet a számítógép teljesítménye.


Az Apple 64 bites operációs rendszere is érintett a hibában, miután gépeibe 2005 óta Intel processzorokat építenek be. A hiba az Intel x86-64-es hardvereket érinti. Elhárításához az operációs rendszerek magját kell újraírni vagy vásárolhatunk egy másik, tervezési hiba nélküli processzort.


Az Intel egyelőre nem ismertette hivatalosan a tervezési hibát, de a Microsoft gyorsan lépett, és már elérhetővé tette a hibajavítást. Egyes Linux kernelek javításai már elérhetőek, ám azokat úgy álcázták, hogy ne lehessen rájönni, pontosan milyen hibát orvosolnak.


Védett területhez férnek hozzá


A The Register brit lap értesülései szerint az elmúlt tíz évben gyártott Intel processzorokat érinti a hiba: a sima felhasználói programok is hozzáférhetnek valamilyen szinten a védett kernel memória területekhez – ahol jelszavak, felhasználói nevek is lehetnek.


Amikor egy program működése során valamilyen hasznos dolgot tesz, például beleír egy fájlba, vagy kinyit egy hálózati kapcsolatot, a processzor ellenőrzését ideiglenesen a kernelnek adja át, hogy elvégezhesse a feladatot. Hogy az átállás és visszaállás a felhasználói és kernel mód között hatékonyan lezajlódjon, a kernel jelen van a folyamatok virtuális memória címtárában, noha láthatatlan a programok számára.


A hibajavításban a kernel memóriáját teljesen elkülönítik a felhasználói folyamatoktól a Kernel Page Table Isolation (KPTI) segítségével. A KPTI javítás egy teljesen új címre költözteti a kernelt, nemcsak láthatatlanná teszi a folyamatok számára. Az elkülönítés miatt az átváltás időigényesebb folyamat lett, ez okozza a programok, és így a számítógép lassulását. Hogy pontosan mennyivel kell várnunk egy-egy folyamatnál, azt még nem tudni. A hiba nemhivatalos, mélyebb szakértői leírását itt olvashatjuk el.


Szakemberek szerint főleg a virtualizált környezetek esetében várható jelentősebb teljesítménylassulás. Az Amazon vagy a Google felhőszolgáltatása, ahogy a Microsoft-é is támadások kereszttüzébe kerülhet – nem véletlen, hogy a szolgáltatók közül többen is jövő hétre karbantartási munkálatokat jelentettek be.


A hiba az egész évet meghatározhatja, hiszen a legtöbb vállalat működése a végtelenségig optimalizált, és nem engedhet meg magának 20-30 százalékos teljesítménycsökkenést. Ugyanakkor a hibajavítást természetesen telepíteni kell, hiszen a biztonság is fontos szempont.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: intel

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr6113552261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása