Vírusírtó Blog

2014.05.27. 00:34 G Data

gdata_virusirto_logo.pngA Facebookon nap mint nap lehet találkozni olyan alkalmazásokkal, melyek a felhasználók nevében posztolnak, és kéretlen üzeneteket jelenítenek meg az ismerőseik számára. Ezeket sokszor Facebook vírusoknak hívjuk, de valójában nem hagyományos kártevők, és a vírusirtó sem véd ellenük.

 

A Facebookon töltjük az internetezésre fordított időnk jelentős részét, és eztkihasználják a bűnözők is, akik mindent megpróbálnak, hogy itt szerezzék meg adatainkat vagy reklámokat jelenítsenek meg számunkra. A közvetlen veszélyek, melyekkel a közösségi oldalon találkozhatunk, két teljesen eltérő csoportba oszthatóak.

 

Az első kategóriába tartoznak a fertőzött vagy kártékony weboldalakra mutató linkek. Ebben az esetben a Facebook hírfalunkon találkozunk egy jópofa vagy éppen sokkoló tartalommal bíró bejegyzéssel, és nem bírjuk megállni, hogy ne kattintsunk rá. A problémát az jelenti, hogy akár egy fertőzött weboldalra is juthatunk, amelyen keresztül különböző kódok töltődhetnek le a számítógépünkre. A webszűrővel rendelkező, frissített és jogtiszta vírusirtó szoftverek az ilyen jellegű fenyegetések ellen védelmet nyújtanak.

 

A másik csoportba azonban a Facebookon belüli alkalmazások tartoznak. A köznyelv ezeket hívja Facebook vírusoknak, pedig semmi közük a hagyományos kártevőkhöz. Ha egy Facebook alkalmazást telepítünk a Facebook fiókunkba, az nem kerül kapcsolatba a helyi számítógépünkkel. Tőlünk távoli szervereken fut,és csak a közösségi portálon keresztül van a fiókunkhoz rendelve.

FB-trojai.jpg

Alkalmazásokat rengetegen gyártanak. A legismertebbek közé tartoznak a Zynga játékai: a Farmville vagy a Zynga Poker, de szinte minden nagy cég készít szoftvereket annak érdekében, hogy szórakoztassa rajongóit. A problémát a rosszindulatú programok jelentik, ezeket pedig a tapasztalatok szerint túlságosan is könnyű telepítenünk a fiókunkba.

 

Ha összeszedtünk egy ilyen „vírust”, akkor az úgy terjeszti magát, hogy a nevünkben posztol az üzenőfalunkra vagy üzenetet küld az ismerősünk számára. A G Data arra hívja fel a figyelmet, hogy a Facebookon belüli rosszindulatú alkalmazások ellen a hagyományos vírusirtó szoftverek nem tudnak védelmet nyújtani, mivel a kód nem a mi számítógépünkön fut. Az alkalmazások többségét mi magunk telepítjük a Facebook profilunkba, és mi határozzuk meg azt is, hogy engedjük-e kommunikálni a nevünkben. A valódi alkalmazások esetében ez nem jelent közvetlen veszélyt, maximum az ismerőseink értesülnek arról, ha nyertünk egy játékban. A rosszindulatú alkalmazások azonban sokszor rejtve települnek, olyankor, amikor egy megbízhatatlan weboldalon egy álcázott linkre kattintunk.

 

Teendők az eltávolításhoz

 

Az első lépés ilyenkor, hogy lecseréljük Facebook jelszavunkat. Ehhez be kell jelentkeznünk a közösségi portálra, majd a jobb felső sarokban található beállítások menüre kattintva kezdeményezhetjük a jelszóváltoztatást.

 

Ezután ellenőrizzük az alkalmazásokat, melyek üzeneteket tehetnek közzé a nevünkben. Ez egyben jó alkalom arra is, hogy megszabaduljunk azoktól az alkalmazásoktól, amelyeket már nem használunk. Ennek érdekében a beállításokon belül kattintsunk az alkalmazások menüpontra, ahol az általunk használt alkalmazások között látni fogjuk, hogy milyen külső szoftvereknek engedélyeztünk hozzáférést a profilunkhoz. Az egyes alkalmazások jogosultságainak szerkesztéséhez kattintsunk a szerkesztés menüpontra, ha pedigel szeretnénk távolítani valamelyiket a profilunkból, akkor a neve mellett található „x” gombra. A folyamatot részletesen bemutatja az itt elérhető videó.

 

Segítség a megelőzéshez

 

Minden új eseménnyel együtt újabb és újabb átverések felbukkanása várható. Amikor például Oszama bin Ladent megölték, linkek bukkantak fel a Facebookon, azt sugallva, hogy megnézhetjük a rajtaütést. A magyar felhasználók gyakran találkoztak az elmúlt hónapokban egy olyan kártevővel, mely azt az üzenetet küldte, hogy valaki megjelölt minket egy képen, vagy hozzászólt egy olyan fotóhoz, amelyen szerepelünk. Sok esetben a feltételezett megjelölő személy nem olyasvalaki volt, akit ismertünk, mégis rengetegen kattintottak ezekre a linkekre.

 

facebook-virus.pngA vírus egy másik verziója a megjelölő vagy hozzászóló személyt egyik ismerősünkként tüntette fel. Amikor kattintottunk a megadott linkre, az elvitt minket egy üres oldalra, ahol az alkalmazás telepítette magát a Facebook profilunkhoz, és elkezdte küldeni az átverő csali linkeket az ismerőseinknek.

 

G Data arra figyelmeztet, hogy mielőtt kattintunk, gondolkodjunk el a link forrásán. Vajon olyan típusú link, amelyet az ismerőseink általában megosztanak? Ha nem, ne kattintsunk! Ha mégis nagy lenne a kísértés, először húzzuk el az egérmutatót a link felett, és pillantsunk böngészőnk bal alsó sarkába. Látni fogjuk a linkhez tartozó URL-t, vagyis webcímet. Ha ez nem ismerős számunkra, ne kattintsunk a linkre!

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: átverés kártevő Facebook

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr706212859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) iOS (2) ios (1) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása