Vírusírtó Blog

Üzeneteinket fürkészi a Facebook

2014.01.09. 20:00 G Data

title_a facebook elfogja.jpg

Két kaliforniai felhasználó beperelte a Facebookot, a közösségi hálózatok gigászát, mert állításuk szerint a cég „elfogja” a felhasználók kommunikációjának a tartalmát, hogy megismerhesse azt. 


A két személy által benyújtott csoportos kereset szerint a Facebook megsértette az Elektronikus Kommunikáció Adatvédelmi Törvényét, néhány egyéb, Kaliforniára vonatkozó állami törvény mellett.

 

A felperesek panasza alapján a Facebook félrevezető módon használja a „privát” szót, amikor saját belső levelezőrendszerére alkalmazza azt.

 

Azzal vádolják a közösségi oldalt, hogy a cég megvizsgálja a privát üzeneteket azért, hogy megtalálja bennük a webcímeket, ha vannak. Továbbá úgy találták, hogy a cég követi is ezeket a linkeket a fürkészési procedúra részeként, és erről a felhasználói feltételekben egy szó sem esik. 


Ha a Facebook felfedez egy „Tetszik” gombot ezeken az oldalakon, akkor a rendszer egy az oldalra adott „lájkként” fogja eltárolni a privát üzenetet magát és növeli a lájkok számát eggyel, így kreálva egy nyilvános „kinyilatkoztatást” egy magánbeszélgetésből.

Ahogy a panasz 5. pontja mondja:

 

Az elnevezésüknek nem éppen megfelelő módon, a „privát” Facebook üzeneteket szisztematikusan elfogja a cég, hogy tanulmányozhassa a felhasználói kommunikáció tartalmát. A múlt év folyamán független biztonsági kutatók felfedezték, hogy a Facebook átvizsgálja a privát üzenetek tartalmát, és ezt nem az üzenetátvitel megkönnyítésének céljából teszi. Amikor valaki megír egy Facebook üzenetet és az tartalmaz egy linket egy másik weboldalhoz (egy URL-t), a cég átvizsgálja az üzenetet, követi a mellékelt linket és információkat keres, hogy kialakítsa az üzenetküldő webes tevékenységének profilját.

 

21469984_l.jpg

A kereset azt állítja továbbá, hogy a Facebook annak érdekében próbálja kibányászni az adatokat az üzenetekből, hogy azután pénzt csináljon belőle, úgy, hogy megosztja őket hirdetőkkel, piackutatókkal és adatügynökökkel. 


A felperesek tisztában vannak a Facebook adatkezelési politikájával, amely megmondja, hogy a cég hozzájuthat információkhoz, amikor a felhasználó kapcsolatba lép az oldallal. Azonban vitatják, hogy a szövegezés lehetővé tenné a Facebooknak azt, hogy „vizsgálja és kinyerje a felhasználók privát üzeneteinek tartalmát, amely teljes ellentmondásban áll a felhasználók által elvárt adatvédelmi biztosítékokkal”.

 

A panasz részeként a felperesek 100 dollár kártérítést követelnek minden egyes napért, amikor sérültek jogaik, vagy 10 000 dollárt fejenként, plusz a jogi procedúra költségeit. 


Korábbi hasonló vádakra így reagált a Facebook:

 
„Privát információk semmilyen esetben nem jutnak nyilvánosságra, és a Facebook automatikusan nem lájkol semmilyen Facebook oldalt a felhasználók nevében.”

 

Számos weboldalnak, amely használja a Facebook „Tetszik”, „Ajánl” vagy „Megoszt” gombjait, van egy számlálója is a gombok mellett. A számláló megmutatja, hogy az emberek hányszor kattintottak ezekre a gombokra, és azoknak a számát is, akik megosztották az oldal linkjét a Facebookon. Amikor a számlálón jelzett érték növekszik a privát üzeneteken keresztüli megosztás által, olyankor felhasználói információ küldése nem történik, és a tartalom adatvédelmi beállításai változatlanok maradnak. Az üzeneteken keresztül megosztott linkek nem befolyásolják a Facebook oldalak lájkjainak a számát. 


Érdekes lesz megfigyelni, hogy mi sül ki az egészből. Egyelőre azonban érdemes azt észben tartani, hogy a Facebook sok más nagyvállalathoz hasonlóan értékként kezeli személyes adatainkat, ezért gondoljuk át alaposan, hogy mit osztunk meg az interneten.

 

Forrás: nakedsecurity

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: adatvédelem facebook

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr845745085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása