Vírusírtó Blog

Kártékony játékok a Google Playen

2013.06.19. 21:06 G Data

title_bad piggies.jpg

A Rovio szoftverfejlesztő cég Bad Piggies című játéka jelentős népszerűséggel bír az androidos felhasználók körében. Így, mint várható volt, a kiberbűnözők is megpróbálják saját hasznukra fordítani a játék közkedveltségét.

 
Az F-Secure felfedezett egy „Bad Pigs” nevű játékot a Google Play piacterén. A leírása nagyban hasonló az eredeti „Bad Piggies” játékhoz, és már több mint 10 000 androidos felhasználó töltötte le 2013. május 25. óta, amikor is felkerült a piactérre.

 
Az AppBrain androidos alkalmazás portálon a Dan Stokes által fejlesztett játékot az első helyen rangsorolják.

 
Akkor mégis, hogyan jöttek rá a szakértők, hogy valami bűzlik a program körül?

 
Először is, Stokes úr e-mail címe elég különös: hgfdhsdgjhd@gmail.com. Emellett az alkalmazás reklámikonokat is elhelyez az asztalon, hirdetéseket tol a képünkbe, hozzáfér a fiókjainkhoz, figyeli a böngészési előzményeinket és megosztja a felhasználó tartózkodási helyét a készítőjével.

 

Továbbá, jó sok engedélyt kér személyes információk eléréséhez, tároláshoz, fejlesztői és rendszereszközökhöz. 

 

Ugyanezen fejlesztőnek van két másik hasonszőrű alkalmazása is, egy hamis Fruit Chop Ninja és a Paper Toss 2 című játék.

 Malicious-Bad-Pigs-App-Identified-on-Google-Play-2.png
Az Android/FakeInst.CI-nek elnevezett kártékony alkalmazásokat jelentették a Roviónak és a Google-nek, ennek eredményeképp el is távolították azokat a Google Playről. Azonban az androidos felhasználóknak résen kell lenniük, mert ezek az alkalmazások bármikor újra felbukkanhatnak.

 

Forrás: Softpedia

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: alkalmazás android

3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr105367883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rushman 2013.06.20. 12:39:37

Eltavolitas? Ennyi? Semmi retorzio a keszitovel szemben? Ha mar a sue everyone vilagaban sem tortenik semmi, akkor nagy a baj.
Mindjart en is elkezdek ilyen jatekokat gyartani... micsoda uzlet!

erdomester2 2013.06.20. 13:57:38

Elmondaná a kedves cikkíró, hogy ez miért vírus? Én is gyűjtöttem email címeket a user tudta módon (szemét módon), azt hiszitek nem csinálja ezt bármelyik cég? 100.000 letöltést könnyű elérni, 100.000 email pedig rengeteg marketing munka megtakarítása és már mehetnek is a hírlevelek. A program nem kártékony csak adatokat gyűjt. A felhasználó viseli a következményeket, ez benne van a google play policyben.

rushman 2013.06.21. 08:00:33

@erdomester2: Senki sem mondta, hogy ez virus. Honnan veszed?

Ellenben egy masik ceg termeket masolja, zero hozzadatott hasznos tartalommal. Mint egy pioca.
Atveri a felhasznalokat, mert nagy valoszinuseggel ok nem ezt a jatekot szandekoztak letolteni.
Bizonyara nem ugyanazt a felhasznaloi elmenyt nyujtja, mint az eredeti jatek, feltehetoleg csak az adathalasz kodreszlet van szepen optimalizalva. Ez az eredeti jatek keszitojenek szamara oriasi veszteseg. Hitelrontas.
Ezert is jelolik fake-nek.
Bizonyara neked semmi bajod a megtevesztessel, sot orommel veszed, ha atvernek. Ahogy azt is, ha valaki a te szellemi termekedet felhasznalva ver at masokat, ezzel kozvetve csokkenti a jelen es jovobeli beveteledet, rontja a rolad kialakitott kepet. Nem vagyunk egyformak, te is torodj bele.

A policy a letoltendo alkalmazasrol szol. Arrol nem szol a fama, hogy a letoltott alkalmazas tomegesen kezd el ujabb alkalmazasokat telepiteni a user beleegyezese nelkul, reklamokkal szemeteli tele az asztalt.
Masreszt a policy elsosorban arrol szol, hogy a fejleszto visszajelzest kaphasson arrol, hogy hogyan hasznaljak az alkalmazasat, hogy mikent javitsa, fejlessze azt. Egy jatek ne akarjon hozzaferni a gps adatokhoz, a cimlistamhoz, a latogatott weboldalakhoz, stb. Az ilyen gusztustalan hozzaallasu fejlesztok egy alkalmazasat sem telepitem, legyen barmennyire hasznos/erdekes.

Es igen, a marketing szamrara is hasznos, ha vannak email cimek, de ezt ki kell erdemelni (piocaskodas helyett inkabb valamit le kellene tenni az asztalra).
Ezert is tartok tobb kamu emailcimet, mert a cikkben szereplo "fejlesztok" eloszerettettel kuldik a "hirlevelnek" nevezett spamet, miszerint a peniszem novelesre szorul.
Ha te is csak erre vagy kepes, inkabb szegyeld magad. Ha nem, akkor miert vedesz egy nyilvanvaloan sopredek fejlesztot, aki mindenki mast foldbe dongol, hogy elerje a celjat?

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása