Vírusírtó Blog

Bochumban biztonságban vagy!

2013.02.23. 12:47 Maulis Csaba

title_g data logo1_1.jpg

Kétségtelen, hogy léteznek kifinomult kártevők. És vannak olyanok, amelyekről csak a készítőik gondolják ezt, de a G Data Securtity Labs szakértői mégis felfedik őket.

 

Amíg egy korábbi eset kapcsán az áldozatok számítógépén gyermek pornográf anyagokat elhelyező Reventon nevű zsaroló kártevőt (ransomware) vizsgálták, egy érdekes példányára bukkantak a Reventon családnak.

 

Az elsődleges elemzések azt mutatták, hogy az analizált minta a fent említett zsaroló szoftver egy variánsa volt. A G Data biztonsági megoldása már az elsődleges elemzés idején detektálta a kártevőt, amely a Gen:Variant.Kazy.138823 volt. Azonban ugyanannak a mintának a későbbi elemzése már nem mutatta ki az elvárt lezárt képernyőt, ami ezeknek a kártevőknek a sajátja.

 

A kártevők írói ma már sokkal rugalmasabb módon programozzák a zsaroló kártevőket, mint korábban. Manapság a képernyőlezárás már nincs belekódolva a kártevő fájlba. Ehelyett, miután a számítógép megfertőződött, a kártevő az interneten keresztül kapcsolódik a támadás kiagyalója által meghatározott szerverhez, hogy onnan gyűjtse össze a továbbiakban szükséges utasításokat.

 

Amikor a képernyőlezáró kódok vagy egyéb fájlok letöltődnek egy szerverről, a támadók sokkal rugalmasabb módon tudják kezelni és cserélgetni ezeket a fájlokat. Nem szükséges becsempészni egy újabb kártevőt a számítógépre, hogy egy új akcióba kezdhessenek. Mindössze annyi a teendő, hogy kicserélik a szerveren a letöltendő fájlokat, hogy a fertőzött számítógép ezeket is letölthesse. A kártevőbe beépítenek egy parancssorozatot, amely a szerverrel való kommunikációra utasítja. A bűnözők gyakorta cserélgetik magukat a szervereket is, hogy elkerüljék a lebukást.

 

És hogy mi köze van mindehhez a címben említett Bochumnak?

 

A professzionális kártevőelemzők különböző hálózatokat használnak a kártevői kódok analizálásához. Így képesek szimulálni a más városokból, országokból érkező hálózati forgalmat, hogy leellenőrizhessék, hogy a vizsgált kártevő hogyan reagál, mint esetünkben is.

 0232a6de79.png

Megfigyelték, hogy a kártevő szerzője elég jól felkészült arra, hogy más országokból származó felhasználókat fertőzzön meg, mert az elemzők szimuláltak képernyőlezárásokat az USA-ban, Finnországban és Svájcban is.

 

A kártevők által megnevezett, a felhasználóra állítólagosan lecsapó hatóságok vagy szerzői jogi szabálytalanságokat vizsgáló testületek és a képernyőzár feloldásáért fizetendő váltságdíj is országonként különbözik. A tesztek szerint a legdrágább az USA-ban volt, 300 dollárt kért volna a kártevő.

 

És most jön a trükk: az elemzők nem kapták meg a várt képernyőzárat a szándékosan megfertőzött gépeken, ha egy bochumi IP címen lévő C&C szerverre regisztráltak. A tesztelés során a szerver szintén figyelmen kívül hagyta a hálózati forgalmat Helsinkiből, Reykjavíkból, San Diegóból és Redmondból.
Egyvalami közös ezekben a városokban: ezeken a helyeken található egy-egy híres informatikai vagy antívirusszoftverek készítésével foglalkozó vállalat főhadiszállása.

 

Tehát a kártevők készítői azt gondolták, hogy a radar alatt maradhatnak, ha blokkolják az IP címeket ezekből a városokból és nem küldenek oda egyetlen képernyőzárat sem. Azonban ez most visszaütött. Sem a fejlett antivírus-technológiák, sem az elemzők nem vághatók át ilyen egyszerűen. Ilyen alapon az ezt a megközelítést alkalmazó kártevőkészítőknek blokkolni kellett volna azon városokat is, ahol rendőrségi központok találhatóak. Wiesbadenben, a BKA (Német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség) székhelyén például a kártevő tökéletesen működött...

 

Forrás: G Data SecurityBlog

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: ransomware internetbiztonság

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr935098257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása