Vírusírtó Blog

Facebookos csalások toplistája

2012.11.26. 19:53 Maulis Csaba

title_toptenfacebookscam.jpg

Ha valaki már elég régóta használja a Facebookot, észrevehette, hogy mennyi átveréssel, csalással próbálkoznak a közösségi hálózatban. A csalók a tömegeket szeretik, és a Facebook használók tömegénél nincs nagyobb.

 

Néhány csalás adathalászmódszerekkel próbálja megszerezni a felhasználóneveket és jelszavakat, míg mások felmérésekkel és gyanús ajánlatokkal végződnek. Megint mások arról ismertek, hogy vírusokat és más kártevőket próbálnak rászabadítani a felhasználókra.

 

Itt látható egy tízes lista a leggyakoribb és legaktívabb Facebook-csalásokról:

 

Profilmegtekintők és profilblokkolók – Ezek azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy megmutatják, ki nézte meg vagy ki blokkolta a profilunkat. Egyetlenegy sem működik ezek közül, mivel a Facebook nem ad elérést a fejlesztőknek az ilyen alkalmazás létrehozásához szükséges adatbázishoz.

 

Ingyen iPad és iPhone – Ne higgyünk az olyan üzeneteknek, amelyek azt állítják, hogy tesztelhetünk, majd meg is tarthatunk egy ilyen tesztelt elektronikus eszközt. Ezek csak ravasz marketingfogások.

 

Ingyenes Facebook kreditek – Ez a csalás a Facebook játékosait célozza, akik a Farmvillel, Cityvillel és hasonlókkal múlatják idejüket. A kreditekért, amelyek egyébként valós pénzbe kerülnének, különböző dolgokat vásárolhatunk ezekben a játékokban. Ingyen senki nem fog ilyeneket kapni!

 

Ingyen ajándék kártyák és jegyek – Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, biztos lehetsz benne, hogy azt a Facebookon megtalálod! Soha nem fogsz ingyen repülőjegyet, Starbuck ajándék kártyát vagy facebookos kapucnis felsőt kapni csupán azért, mert kitöltöttél egy felmérést.

 

Szenzációs hírek – Érdemes fenntartással fogadni a berobbanó szenzációkat. A csalók kedvelt módszere, hogy a gyanútlan felhasználókat a hírekhez kapcsolódó exkluzív információk ígéretével hálózzák be.

 

Adathalászat – Ha a bűnözők megszerzik valakinek a belépési azonosítóit, mindenféle gonoszságot el tudnak követni, mielőtt az illető visszaszerezhetné a fiókját. Népszerű trükk, hogy a Facebook Biztonság Csapat nevében küldenek üzeneteket, amelyekben a biztonsági problémák elhárításához kérik belépési adatainkat.

 

Új vagy extra Facebook opciók – „Nem tetszik” gombok, Facebook háttérszín-változtató alkalmazások: csak egy néhány példája ennek a csalástípusnak. Legális, böngészőbe telepíthető alkalmazások kínálhatnak ugyan ilyen lehetőségeket, de a csalók gyakorta adware-t és kártevőket helyeznek el az ilyen pluginekben. Úgyhogy csak megbízható, ismert forrásból érdemes ilyen kiegészítőket letölteni és telepíteni.

 

Sokkoló és „szexi” főcímek – Bármi, ami „Úristen! (OMG!)”„-vel vagy „Sokkoló!”-val kezdődik, az messzire elkerülendő a Facebookon. Ezek furcsa, ködös és perverz üzenetekkel próbálják odacsalni az áldozatokat. Rendszerint felmérésék kitöltésével végződnek, vagy olyan videókkal, amelyeket nem lehet lejátszani.

 

Hamis celebtörténetek – A Facebook nem az a hely, ahol megkaphatod a legfrissebb celebhíreket és pletykákat. A csalók gyakran a celebritások halálhírét keltik és más szenzációs sztorikat agyalnak ki, hogy odavonzzák a felhasználókat. Ezek futótűzként terjednek, mert a felhasználók rögtön megosztják a bejegyzést a sztori valóságtartalmának ellenőrzése nélkül.

 

„Segítség! Elvesztem és pénzre van szükségem!” – Ha ilyen üzenetet kapunk egy ismerőstől, azt állítva, hogy valahol Londonban vagy különféle helyeken csatangol magányosan, ne rohanjuk az első bankba, hogy pénzt tegyünk a számlájára! Feltehetően feltörték a Facebook fiókjukat, és csalók küldték a segélykérő üzenetet.

 

Ez persze nem egy kizárólagos lista, de kezdésnek ez is megteszi, hogy mire is vigyázzunk a közösségi oldalon.

 

Ezek a csalások üzenőfalról üzenőfalra terjednek klikk- és lájkeltérítés, rosszindulatú alkalmazások és hamis események segítségével. A csalók minden módszert bevetnek, amit csak tudnak, és néha nagyon kreatívak. A leggyakoribb végjáték az, hogy kitöltetnek velünk egy felmérést, ami természetesen bevételt hoz számukra, de sok esetben más kártékony szándék áll cselekedeteik mögött. A felhasználók gyakran fertőződnek trójaival, vírusokkal vagy más kártevőkkel azáltal, hogy facebookos csalások áldozataivá válnak.

 

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: facebook csalás

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr274927069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) g data (6) G Data (35) G data (3) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása