Vírusírtó Blog

A kiberbűnözők céltáblája az Android

2012.09.20. 10:59 Maulis Csaba

title_g data logo1.jpg

Egyre növekszik az androidos operációs rendszert futtató okostelefonok és táblagépek elleni támadások száma, a felhasználók adatainak, illetve pénzének ellopásával a kiberbűnözők hatalmas anyagi haszonra tesznek szert.

 

De vajon miért a Google operációs rendszerét támadják meg, miért nem az Apple iOS-át? A G Data vírusirtó cég biztonsági evangelistája, Eddy Willems segít felfedni az okokat.

 

Általánosságban elmondható, hogy az Android védtelenebb operációs rendszer lenne, mint a többi?

 

Eddy Willems: Az android nem védtelenebb vagy biztonságosabb, mint például az iOS vagy a Windows, de ez az operációs rendszer mégis majdnem tökéletes célpont a bűnözőknek. Az IDC piackutató intézet szerint három okostelefonból kettő, amit ez év második negyedében vettek, androidos rendszert futtat. Az ilyen mobilok széles körű elterjedtsége teszi a Google operációs rendszerét vonzóvá a bűnözők számára, mert ezek révén nagyszámú felhasználót érhetnek el.

 

Hasonló fejlődést lehetett megfigyelni a múltban, amikor, szintén az elterjedtsége miatt, a Windows vált a kiberbűnözők első számú célpontjává. Manapság már a kártevők áradata jelenik meg Windowsra nap mint nap. Továbbá az is igazán könnyűvé teszi a bűnözők számára a kód gyengeségeinek megkeresését, hogy az Android egy félig nyitott forráskódú rendszer, a program kódjának egy része nyilvánosan hozzáférhető.

 Eddy_Willems_2012-1.jpg

Hogyan támadják meg a bűnözők az androidos felhasználókat?

 

Eddy Willems: Az elkövetők nagyon egyszerű eszközöket használnak a támadásokhoz: alkalmazásokat. Például manipulált vagy fertőzött verzióit helyezik el sikeres vagy hasznos alkalmazásoknak a Google Playen vagy más piactereken.

 

A fertőzött androidos alkalmazást már csak le kell, hogy töltsék és telepítsék a felhasználók, és a kártevő máris eljutott az okostelefonra vagy a táblagépre, hogy személyes információk után kémkedjen vagy regisztrálja a felhasználót drága prémium szolgáltatásokra, az áldozatok tudomása nélkül.
A zseblámpa vagy autókürt alkalmazásoknak például előfordultak olyan fertőzött verziói is, amelyek az alapfunkcióik mellett el tudták érni a személyes információkat, és ezeket elküldték a támadóknak. Bár a Google hamar felfedezi és eltávolítja az ilyen alkalmazásokat, de egy népszerű szoftvert nagyon gyorsan és nagyon sokan letöltenek és telepítenek. A kártevők emellett független piactereken keresztül is terjednek, és ezekről csak hosszabb idő után távolítják el őket.

 

Az alkalmazások szintén ideálisak a bűnözők számára a kártevők elterjesztésének eszközeként, mert általuk garantáltak az engedélyek: a telepítés alatt a felhasználóknak nincs lehetőségük csak bizonyos jogokat engedélyezni, az engedélyeket csak egyben adhatják meg. Így aztán könnyen be tudják juttatni a kártékony alkalmazásokat a mobileszközökbe.

 

Hogyan tudnak védekezni az androidos felhasználók a kártevőkkel szemben?

 

Eddy Willems: A felhasználóknak telepíteniük kell egy teljes körű védelmi megoldást az okostelefonjaikra és táblagépeikre, egy olyat, amely megvédi az eszközöket a mobil kártevőktől és megóvja őket az eszköz elvesztésétől. Az operációs rendszernek és a telepített alkalmazásoknak mindig frissítettnek kell lenni, és a rendelkezésre álló frissítéseket fel is kell telepíteni.

 

Amikor kiválasztjuk a megfelelő alkalmazást, alaposan vizsgáljuk meg, hogy milyen engedélyeket kér. Például ha egy látszólag ártalmatlan játékalkalmazás széles körű engedélyeket kér, hozzáférést kontakt vagy GPS helymeghatározási információkhoz, a felhasználóknak gyanakodniuk kell, és kétség esetén úgy dönteni, hogy nem telepítik az alkalmazást. Általánosságban kijelenthető, hogy a felhasználóknak csak azokat az alkalmazásokat szabadna telepíteniük, amelyekre feltétlenül szükségük van.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: google android

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr454789927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása