Vírusírtó Blog

Egy ismerősünk feltört Facebook profilja is veszélyeztetheti a saját adataink biztonságát

2012.03.06. 08:12 G Data

Nemrég egy történt egy furcsa eset velem. Az egész úgy kezdődött, hogy egy közeli családtagomnak feltörték a Facebook profilját. Már többször óva intettem, de minden figyelmeztetésem ellenére mégis áldozatává vált a facebookos csalóknak.

 

A héten a feleségem internetezés közben mit sem sejtve kérdezte tőlem, hogy vajon miért változtatta meg az egyik rokonunk a nevét a Facebookon. Éreztem, hogy valami nem stimmel, ezért gondoltam magam járok utána a dolognak és gyorsan ránéztem a profiljára.
 
Hát persze! A fiók neve megváltozott, és a profilképén egy ismeretlen, ámde a kicsapongó élet számos jellegzetességét magán viselő hölgy képével találtam magam szembe.
Gyorsan felvettem a kapcsolatot a pórul járt családtagommal, és beszámoltam neki a helyzetről. Ekkor kiderült, hogy az e-mail fiókját is feltörték. Közölte, hogy jelentette az esetet a Facebooknak és már egy új profilt is csinált magának. 
 
Akad itt azonban néhány probléma.
 
  • Mindez szép és jó, hogy csinált egy vadi új Facebook profilt és elkezdte keresni az ismerőseit. De csak azok fogják megtudni, hogy új profillal rendelkezik, akiket újra bejelöl. Azonban a többi, mintegy 1300 ismerősnek fogalma sem lesz a profil feltöréséről, hacsak nem veszik észre a furcsa nevet. Máskülönben potenciális kockázatnak vannak kitéve. Ennek az esélye pedig annál nagyobb, minél több ismerőse van valakinek.
  • A Facebook meglehetősen ráérősen kezeli a feltört profilok ügyét. Szerdán jelentette az esetet, és a hét vége felé közeledve a kamu profil még mindig aktív volt.
 
A csalók nem csak a rokonom profiljához szereztek teljes hozzáférést, hanem ami még fontosabb, az összes ismerőséről is egy sor értékes adatot kaparinthatnak meg illegálisan. Így még azoknak az óvatosabb felhasználóknak is fokozottabb kockázattal kell szembenézniük, akik direkt ügyelnek arra, hogy csak a barátaik lássák az adataikat és a megosztott tartalmaikat. Gondoljunk bele, hogy mi mindent tudhatnak meg rólunk és milyen károkat okozhatnak akár rövid idő leforgása alatt is. Íme néhány példa arra, hogy mire használhatják a csalók a feltört profil ismerőseinek listáját:
 
  • Adathalászat, például telefonszámok megszerzése
  • Személyes adatok gyűjtése
  • Fényképek és személyes adatok felhasználása még több kamu-profil létrehozásához
  • Káros facebook alkalmazások telepítése és spamek küldése az ismerősöknek
  • Ismerősök frissítéseinek nyomon követése, ezáltal információ szerzése például arról, ha éppen nem tartózkodnak otthon.
 
És ez még csak néhány dolog, ami öt perc alatt eszébe jut az embernek. Biztos vagyok benne, hogy ezek az internetes bűnözők kifogyhatatlan és igen ravasz eszköztárral rendelkeznek, amit nem is félnek bevetni.
 
 
Egy másik igen gyakori átverés mostanában a Facebook biztonsági csapatától kapott hamis üzenet. E blog keretében több ízben is felhívtunk már erre a veszélyforrásra a figyelmet. Az átverés lényege, hogy a felhasználó kap egy üzenetet a Facebook biztonsági csapatának (Facebook Security) álcázott profiltól, aki Facebook Security valóban létező képét használják profil képként. Gyakran egy eleve feltört profilról küldik az üzenetet, aminek megváltoztatják a profilképét és a nevét. A név legtöbbször nem hagyományos karakterkészlettel, de a valódihoz nagyon hasonló, megtévesztő jelekkel van írva. Azonban nem csak ezáltal tűnik  az átverés hitelesebbnek, hanem attól is, hogy a csalók hozzáférhetnek a támadni kívánt felhasználó ismerőseinek listájához is.
 
Éppen ezért szenteljünk különös figyelmet a gyanús változásokra a Facebook ismerőseinknél. Ilyen lehet tipikusan egy furcsa névváltozás.
 
  • Tiltsuk vagy akár törüljük is le azt az ismerőst, aki gyanússá vált.
  • Figyelmeztessük őket más csatornákon, egyrészt azért, hogy meggyőződjünk a gyanúnkról, másrészt azért, hogy meg tudják tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az okozott károk minél kisebbek legyenek.
  • Jelentsük az esetet a Facebooknak. Ehhez nem kell mást tenni, mint megkeresni a gyanús profilt és rákattintani a lefelé mutató nyílra a jobb felső sarokban. Ez a művelt az alábbi képen látható.
 
A Facebookon az személyes adataid pont annyira vannak biztonságban, mint a legsebezhetőbb ismerősödé.
Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr14290629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása