Vírusírtó Blog

Megan Meier története

2012.08.21. 17:11 G Data

title_megan.jpg

A tinédzser Megan Meier öngyilkossággal végződő, megrázó története 2006-ban világszerte felhívta a figyelmet a cyberbullyingnek elnevezett internetes zaklatásra.

 

Ugyan az eredeti események helyszíne a MySpace volt, ma a Facebookon rengeteg magyar kiskorú jelen van, akik közül sokan szülői felügyelet nélkül használják az oldalt. 



Úgy gondoljuk, hogy az online zaklatás jelenségét minden szülőnek meg kell ismernie, ezért tesszük magyar nyelven is közzé a történetet. Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Facebook-regisztráció korhatára 13 év. Kedves szülők, ne engedjék meg ennél fiatalabb gyerekeknek a közösségi oldal egyedül történő használatát!

 

A fordítás alapjául a Megan Meier Alapítvány weboldalán található információk szolgáltak.

 

Megan Meier története

 

A srácot Josh Evansnak hívták. Tizenhat éves volt, és nagyon jól nézett ki.

 

Anyu, anyu! Nézd meg!” ‒ idézte fel lánya szavait Tina Meier.

 

Josh a MySpacen keresztül lépett kapcsolatba Megannal, és fel akarta venni ismerősei közé.

 

Igen, jóképű” ‒ válaszolta Tina Meier a lányának. „És tudod, ki ő?”

 

Nem, de nézd már, milyen jól néz ki! Légyszi, hadd jelöljem vissza!” Az anyja rábólintott. Így Megan és Josh, Tina vigyázó szemei mellett, ismerősökké váltak a MySpace virtuális világában.

 

Josh azt mondta, hogy Floridában született, és csak nemrég költözött O'Fallonba. Magántanuló volt, gitáron és dobon játszott.

 

A fiú csonka családból származott. „Amikor hétéves voltam, apám elhagyta anyámat, engem, a bátyámat és az újszülött öcsémet. Istenem! Tudom, hogy anyám milyen nehéz időszakon ment keresztül akkor, hogy munkát találjon, fel tudjon nevelni bennünket.”

 

A tizenhárom éves Megan így jellemezte magát:

 

M mint Modern

 

E mint Energikus

 

G mint Gügye

 

A mint Attraktív

 

N mint Nemtörődöm

 

Szeretett úszni, csónakázni, horgászni, szerette a kutyákat, a rapzenét és a fiúkat. A lány figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedett és depresszióval küzdött. Már harmadik osztályban beszélt az öngyilkosságról, és azóta látogatott egy terapeutát” ‒ mesélte Tina.

 

A dolgok azonban különösen jól alakultak. A 166 centi magas Megan leadott tíz kilót, így lement nyolcvanhétre. Éppen elkezdte a nyolcadik osztályt egy új iskolában, az Immaculate Conceptionben, Dardenne Prairie városában, ahol tagja volt a röplabdacsapatnak is. Előtte a Fort Zumwalt általános iskolába járt.

 

Tina elmesélte, hogy mindezen pozitívumok mellett Megan eldöntötte, hogy megszakítja barátságát egy lánnyal, aki az utcájuk végében lakott. A hetedik osztályos lányok meglehetősen sokat foglalkoztak azzal, hogy barátai legyenek vagy ne legyenek valakinek, mondta Tina.

 

Josh is jelentősen hozzájárult Megan kivirulásához. Suli után Megan egyből rohant a számítógépéhez.

 

Megan egész életében küzdött a súlyával és az önbecsülésével, és akkor most rátalált egy fiúra, akiről azt gondolta, hogy csinosnak látja őt. Csak az volt különös, hogy a fiú sosem kérte el Megan telefonszámát. Amikor pedig ő kérte volna el Josh számát, a fiú azt mondta, hogy nincs mobilja, az anyja pedig nem köttette be a vezetékes telefont” ‒ meséli Tina. 2006. október 15-én, vasárnap történt, hogy Megan egy rejtélyes és felkavaró üzenetet kapott Joshtól: „Nem tudom, hogy akarok-e továbbra is barátkozni veled, mert azt hallottam, hogy nem vagy valami rendes a barátaiddal.”

 

A felindult Megan azonnal visszakérdezett: „Te miről beszélsz?”

 

Sötét virtuális tér

 

Tina Meier nem igazán bízott a MySpace virtuális világában és 70 millió felhasználójában. Az emberek nem mindig azok, akiknek mondják magukat. Megan és az utcabeli lány, a korábbi barát egyszer csináltak egy hamis MySpace-regisztrációt egy csinos lány fotóját felhasználva, hogy aztán fiúkkal beszélgessenek a neten. Amikor Tina rájött erre, azonnal megszüntette Megan hozzáférését. A MySpacenek megvannak a maga szabályai. Elég sok. Kilencoldalnyi regula és felhasználási feltételek. Ezek tartalmaznak egy hosszú listát a tiltott tartalmakról, köztük a szexuális jellegű anyagokról. Továbbá a felhasználóknak legalább 14 évesnek kell lenniük.

 

Ami a szexuális tartalmat illeti, Tina szerint a legtöbb szülőnek fogalma sincs, hogy mennyi van belőlük. És Megan még tizennégy sem volt, amikor regisztrálta magát az oldalra. A regisztráció során ugyan rákérdeznek az életkorra, de nincs leellenőrizve, így szabadon nyithat fiókot bárki. „Ötödik osztályos gyerekeknek is van már MySpace fiókjuk!” ‒ mondja Tina.

 

Ahogy Megan 14. születésnapja közeledett, elkezdett könyörögni még egy esélyért a MySpace-en, Tina pedig megenyhült. Azt mondta a lányának, hogy ellenőrizni fogja a fiókját. Ez alkalommal Megan oldala privátra volt állítva, és csak apa és anya rendelkezett jelszóval.

 

Szörnyű megérzés

 

2006. október 16., hétfő egy barátságtalan, esős nap volt. Az iskolában Megan szétosztott pár meghívót a közelgő szülinapi partijára, és amikor hazaért, megkérte édesanyját, hogy jelentkezzen be a MySpace oldalára, hogy megnézhesse, hogy Josh válaszolt-e.

 

Tina bejelentkezett, de meglehetősen sietett, mert a fiatalabbik lányát fogszabályozásra kellett vinnie.

 

Mielőtt Tina kilépett volna az ajtón, világossá vált számára, hogy Megan ideges. Josh továbbra is zavarba ejtő üzeneteket küldött. És nyilvánvalóan megosztotta másokkal Megan üzeneteit.

 

Tina emlékezett, hogy megkérte Megant, hogy jelentkezzen ki.

 

Ki fogok, mami, csak még hadd fejezzem be!” ‒ válaszolt Megan.

 

Tinát sürgette az idő, mennie kellett. Azonban a rendelőből felhívta Megant, és megkérdezte, hogy kijelentkezett-e.

 

Nem, anyu. Mind olyan szemét módon viselkednek velem!”

 

Nem figyelsz rám, Megan! Azonnal jelentkezz ki!”

 

Tizenöt perccel később Megan felhívta anyját. Addigra könnyekben úszott.

 

Mindenfélét írnak rólam. Megan Meier egy szutyok. Megan Meier egy dagadék.”

 

Hisztérikusan zokogott, Tina meg dühös volt, hogy nem jelentkezett még ki.

 

Amikor Tina hazaért, lesietett az alagsorba, ahol a számítógép volt. Sokkolták azok a vulgáris szavak, melyekkel lánya az embereket illette.

 

Nagyon felbosszantottál, hogy ezt csinálod!” ‒ mondta Megannak. A lány elrohant a számítógéptől és távozott, de előtte még odaszólt Tinának: „Elvileg te az anyám vagy! Neked az én oldalamon kellene állnod!”

 

A második emeleti hálószobához vezető lépcsőn belefutott apjába, Ronba.

 

Elkaptam, ahogy megpróbált elfutni mellettem” ‒ mesélte Ron. „Azt mondta, hogy egy pár kölyök szörnyű dolgokat terjeszt róla, és nem érti, hogy miért. Azt mondtam neki, hogy minden rendben lesz, ezek a gyerekek nyilvánvalóan nem ismerik őt.”

 

Megan elment a szobájába, Ron pedig lement a konyhába, ahol Tinával megbeszélték a történteket és közben vacsorát készítettek.

 

Húsz perccel később Tina hirtelen megdermedt egy mondat közben.

 

Szörnyű érzés tört rám... Felrohantam Megan szobájába, és megtaláltam őt a szekrényében, ahová felakasztotta magát.”

 

Megan Taylor Meier a következő napon meghalt, három héttel a 14. születésnapja előtt.

 

Később Ron belépett lánya MySpace fiókjába és megnézte azt az üzenetet, amelyről azt gondolta, hogy Megan ezt láthatta utoljára, és amelyet aztán később az FBI nem tudott leszedni a merevlemezről.

 

Az üzenet Joshtól származott, és Ron emlékezete szerint a következő állt benne: „O'Fallonban mindenki tudja, hogy miféle vagy te! Rossz ember vagy és mindenki utál! Remélem, elcseszett életed lesz! A világ egy jobb hely lenne nélküled!”

 

A fájdalomtól a dühig

 

Tinát és Ront egy tanácsadó segítette gyászuk feldolgozásában. Tina elment párszor a Veszteséget Szenvedett Szülők találkozóira is.

 

Próbáltak üzenetet küldeni Josh Evansnek, csak hogy tudomására hozzák rosszindulatú szavainak halálos súlyát. Azonban MySpace fiókját törölték.

 

Meglátogatták Megan utcabeli barátnőjének családját is. Tudatták velük, hogy voltak problémáik, Megan nagyra értékelte a lány barátságát. Szintén részt vettek a lány születésnapi partiján, bár Ron nem bírt ott maradni, amikor elérkezett a „Boldog születésnapot” dal éneklése. Meierék elmentek a lány apjának 50. születésnapi ünnepségére is. Mindezek mellett tárolták ennek a családnak a karácsonyra szánt ajándékát is, egy csocsóasztalt.

 

Hat héttel Megan halála után, egy szombat reggel az egyik szomszéd az utcából, akit nem igazán ismertek, felhívta őket, és ragaszkodott egy személyes találkozóhoz aznap délelőtt egy ügyvéd irodájában Észak-O'Fallonban. A nő nem közölt több részletet. Ron és Tina végül elment. Gyásztanácsadójuk is részt vett a találkozón, mint ahogy egy tanácsos is a lány volt általános iskolájából. Az utcabeli szomszéd, egy Megannal egykorú lányát nevelő, egyedülálló anya közölte velük, hogy Josh Evans soha nem létezett...

 

Elmondta Meieréknek, hogy Josh Evanst felnőttek találták ki, egy közel lakó család. Ezek a felnőttek a szülei Megan korábbi barátnőjének, akivel végül megszakította barátságát. Ezek az emberek kérték Meieréket, hogy tárolják nekik a csocsóasztalt.

 

Az utcabeli nő a történetért cserébe azt kérte, hogy a neve ne jelenjen meg sehol. Azt mondta, hogy a lánya, akit az említett család szokott autóval az iskolába vinni, rendelkezett jelszóval Josh Evans fiókjához, és küldött is onnan egy üzenetet, azt, amelyiket Megan öngyilkossága előtti éjjel kapott (és amelyet később eltávolított a merevlemezről).

 

Az anya azt mondta, hogy biztatták a lányát, hogy vegyen részt a mókában. Lánya bűnösnek érzi magát, hogy nem szólt korábban, és hogy megírta azt a bizonyos üzenetet. A lány azért nem szólt előbb, mert a másik családot már évek óta ismerte, és azt gondolta, hogy amit tesznek, az rendben van, mert mégiscsak megbízható felnőttekről volt szó.

 

Azon az éjjelen, amikor a mentő kijött Meganért és elhagyta volna Meierék házát, a lány kapott egy hívást. A Josh fiókját kitaláló nő hívta, és azt mondta neki, hogy valami történt Megannal, továbbá azt tanácsolta, hogy ne említse senkinek a MySpace fiókot.

 

Balta és kalapács

 

Meierék hazamentek, és darabokra zúzták a csocsóasztalt. Tina egy baltát használt, Ron pedig egy kalapácsot. A maradványokat feltették Ron autójára, majd leborították a szomszédok kocsifelhajtójára. Tina spray-vel ráfújta a csocsó dobozára, hogy „Boldog karácsonyt!”.

 

Megan korábban elment vakációzni is ezzel a családdal. Tudták tehát, hogy a lány depresszióval küzd és gyógyszert szed.

 

Tina tisztában volt vele, hogy fizikailag nem ez a család volt, amelyik kötelet tett lányuk nyakára, de úgy gondolta, hogy amikor felnőttek kezdenek el szándékosan piszkálni egy 13 éves, mentális problémákkal küzdő gyereket, annál aljasabb dolog nincs.

 

Azt akarták, hogy Megan úgy érezze, végre tetszik egy fiúnak, majd végül mindenki tudomására hozták volna az átverést, hogy Megant nevetség tárgyává tegyék. Nem hiszem, hogy az volt a szándékuk, hogy megöljék, de ezt érték el vele” ‒ mondta Tina.

 

Megan bizalmának elnyerése

 

Az utcabeli család még aznap megpróbált beszélni Meierékkel. Ron megkérte a barátait, győzzék meg a családot, hogy távozzanak, mielőtt fizikailag bántalmazná őket.

 

2006. november 30-án egy levélben a család bocsánatot kért Rontól és Tinától. „Sajnáljuk azt a fájdalmat, amin keresztül kell menniük, és csak elképzelni tudjuk, milyen nehéz lehet ez. Együttérzésünkről biztosítjuk Önt és családját” ‒ írták.

 

A városi újság úgy döntött, hogy nem nevezik meg a családot, tekintettel tinédzser lányukra. Az anya visszautasította, hogy nyilatkozzon.

 

Azt a tanácsot kaptam, hogy ne adjak semmilyen információt, és elnézést ezért. Szeretnék beszélni a történtekről, de nem tehetem”, mondta.

 

Arról értesítették, hogy az ő közvetlen nyilatkozata nélkül az újság szigorúan csak a rendőrségi jegyzőkönyvre tud támaszkodni, amit a St. Charles megyei seriff irodájában vetetett fel a tönkretett csocsóasztal ügyében.

 

Az anya azt állította, hogy a rendőrségi jegyzőkönyv teljesen hibás, dolgoznak rajta, hogy megváltoztassák. Azt mondta, hogy csak óvatos szeretne lenni azzal kapcsolatban, hogy mit ír le a sajtó.

 

Craig McGuire hadnagy, a seriff hivatalának szóvivője azt állította, nincs tudomásuk arról, hogy bárki is meg akarta volna változtatni a jegyzőkönyvet. Az iratokban az van leírva, amit a nő mondott.

 

A jegyzőkönyvben az áll, hogy a család egy segítővel együtt létrehozta egy jóképű férfi profilját a MySpace-en, hogy kitalálják, hogy Megan mit mondott a lányukról az interneten.

 

Elmagyarázta, hogy a hamis profil azt a célt szolgálta, hogy elnyerjék Megan bizalmát és megtudják, hogy Megan hogyan érez lányuk és más személyek iránt. Azt állította, hogy ő, a lánya és a segítő is írt és olvasott üzeneteket, és nyomon követték a kommunikációt.

 

Szerinte valami módon más MySpace-felhasználók is hozzá tudtak férni a hamis profilhoz, és Megan kitalálta, hogy rászedték. Állítása szerint voltak egyéb viták is Megan és mások között a MySpacen. Úgy érezte, hogy ez az incidens hozzájárult Megan öngyilkosságához, de emiatt nem érezte felelősnek magát, mert a temetésen megtudta, hogy Megan már korábban is megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

 

Tina azt mondta, hogy a lánya úgy halt meg, hogy Josht valós személynek gondolta, és korábban soha nem akart öngyilkos lenni. Ron azt mondta, hogy Megan most volt a legboldogabb egész életében.

 

Épp most jött el az ideje, hogy hosszú évek után abbahagyhassa a fogszabályzó viselését, és alig várta a születésnapi partiját. Megan és az anyja elmentek, hogy új ruhát vegyenek a partira. „Nagy belépőt tervezett, amikor is én a karomban viszem le őt a lépcsőn. Soha nem láttam őt az új ruhájában, egészen a temetéséig” ‒ mesélte Ron.

 

Elmaradt vádemelés

 

Úgy tűnik, hogy nem lesz vádemelés Megan halálával kapcsolatban. McGuire hadnagy azt mondta, hogy nincsenek olyan adatok, ami alapján ez lehetséges lenne, és nem hiszi, hogy valaha is beszélni fog bárki az érintettek közül.

 

Meierék azt mondták, hogy az FBI is vizsgálta az ügyet, elemezték a család számítógépét és kihallgatásokat is lefolytattak. Ron szerint azon csúszott el az ügy, hogy az FBI nem tudta megszerezni az elektronikus üzeneteket Megan utolsó napjával kapcsolatban, beleértve azt is, melyet csak Ron látott.

 

Meierék nem terveznek polgári peres eljárást. Amit ők akarnak, az az, hogy megváltoztassák akár az állami, akár a szövetségi törvényt azért, hogy ami Megannal történt, az bűncselekménynek számítson.

 

Fájdalmas utózönge

 

Meierék válnak. Ron azt mondja, hogy Tina olyan éberen figyelte Megant a MySpace-en, ahogy csak egy szülő teheti. Mégis magát okolja a történtekért. Tinának szörnyű bűntudata van, amiről azt gondolja, hogy már soha nem fog megváltozni. Ron naponta megküzd lánya elvesztésével, akinek nem számított, hogy éppen milyen lelkiállapotban volt, mindig megpróbált másokat megnevettetni, hogy azok jobban érezzék magukat.

 

Tina azt mesélte, hogy ő és Ron tartottak vissza néhány feldühödött barátot és családtagot, hogy megtámadják a másik család otthonát. Ezt pusztán egyetlen ok miatt tették: a rendőrség ne gondolja, hogy ők voltak.

 

Ronnak károkozás vétségének vádjával kell szembenéznie. Beperelték, mivel a kisteherautójával keresztülhajtott a másik család gyepén, 1000 dolláros kárt okozva ezzel még márciusban. A szomszédok által elhelyezett biztonsági kamera állítólag rögzítette az esetet.

 

Tina volt az, aki ingatlanügynökként segített a másik családnak megvásárolnia az otthonát ugyanabban a lakóövezetben, két és fél évvel ezelőtt.

 

Csak azt akarom, hogy menjenek el innen!”, mondta Ron.

 

Vicki Dunn, Tina nagynénje a múlt hónapban elhelyezett pár táblát a szomszédságban Megan halálának évfordulóján. Azt írta rájuk, hogy „Igazságot Megan Meiernek!”, „Hívja a St. Charles Megyei Ügyészséget!”, és azt, hogy „ MySpace-profil hamisító a szomszédságban”.

 

Megan ablakán kívülről van egy világító angyalka dísz, amelyet Ron majdnem minden éjjel bekapcsol. Belül fiúk képei, Usher-, Beyonce-poszterek, és a fiókos szekrényen van egy tubus gyorsbarnító. „Teljesen odáig volt a barna bőrért”, mesélte Ron. Az ajtókat, melyeket Megan távolított el a szekrényéről, Ron visszarakta.

 

Bárcsak várt volna, beszélt volna valakivel vagy előhozta volna a dolgot vacsoránál, megmaradhatott volna az élete. Ha Megan ezt tette volna, nincs kétség, hogy az életet választotta volna. Ehelyett csak rengeteg fájdalom van. Soha nem akarta volna azt látni, hogy a szülei válnak”, mondta Ron.

 

Végül Megan döntése volt, hogy mit tett, de valaki más adta a kezébe a töltött fegyvert.”

 

Ez a történet a St. Charles Journalban jelent meg 2007. november 13-án, Steve Pokin tollából.

 

Forrás: http://www.meganmeierfoundation.org/megansStory.php

A felhasznált kép forrása: http://www.theweeklyvice.com


Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: internet átverés zaklatás cyberbullying

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr814724398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) g data (6) G Data (35) G data (3) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása