Vírusírtó Blog

Ezek támadnak ránk idén

2015.01.13. 10:00 G Data

gdata_virusirto_logo.pngAz asztali számítógépeket és az okostelefonokat egyaránt megfertőző kártevők rohama jöhet ebben az évben, de a bűnözők ellopnák a pulzusmérő órák adatait és a fogyókúrás naplókat is.

 

A múlt évben még a kémprogramoké, a banki trójaiaké és az androidos kártevőké volt a főszerep. Sok célzott és összetett támadásra derült fény, melyek közül a belga külügyminisztériumot is megfertőző, feltehetően orosz eredetű Uroborus volt az egyik legemlékezetesebb.


Az új PC-s kártevőcsaládok száma tavaly első alkalommal lépte túl a 3,5 milliós számot, de megszaporodtak az Android operációs rendszert célzó fenyegetések is. Az utóbbi oka teljesen érthető: az IDC piackutatása szerint 2014-ben majdnem egymilliárd androidos okostelefont értékesítettek, melyek folyamatosan növekvő részesedése az év végére megközelítette a 85 százalékot. A G Data szakértői szerint decemberre az új androidos kártevőcsaládok száma elérte az 1,2 milliót.

 

Ezek a trendek folytatódni fognak idén is, de új fenyegetésekre is fel kell készülnünk. Várható, hogy a bűnözők egyszerre próbálják megfertőzni az asztali gépeket és a mobiltelefonokat, többek között azért, hogy kijátsszák az SMS-hitelesítésre építő biztonsági rendszereket. A multiplatform emellett azt is lehetővé teszi, hogy a kártevők mobiltelefonok segítségével jussanak be a vállalati hálózatokba.

quantimetricselfsensingprototypemann1996inset1.jpg

A német biztonsági cég adatvédelmi szempontból veszélyesnek látja a számszerűsített emberhez (quantified self) kapcsolódó kütyüket és megoldásokat is. Ilyen lehet egy pulzusmérős óra vagy egy internetes fogyókúrás napló is. Ezeket a szerkezeteket és szolgáltatásokat több esetben startup cégek fejlesztik, melyek nem kezelik prioritásként a fejlett biztonsági rendszerek alkalmazását – márpedig az egészségügyi és az egyéb személyes adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, ami valószínűvé teszi a támadásokat.

 

Növekvő biztonsági fenyegetések a G Data szerint

 

Multiplatformos kártevők számának emelkedése
Az okostelefonok és az asztali számítógépek között terjedni képes kártevők új bejáratot nyithatnak a vállalati hálózatokba, várhatóan egyre többször fogják ezeket használni a bűnözők.

 

A banki trójaik száma rekordot fog dönteni
A bankszámlákat megcsapoló, hitelkártyaadatokat ellopó kártevők nagyon jó üzletet jelentenek. A világ jelentős részén a többfaktoros azonosítás és a modern chiptechnológiák még mindig ritkaságnak számítanak, így ez a terület jó célpontot kínál a támadóknak.

 

A számszerűsített emberhez kapcsolódó adatok ellopása
Vérnyomás, pulzus, étkezési szokások – csak néhány adat azok közül, melyeket több millió ember tölt fel magáról nap mint nap online adatbázisokba. Ezek pedig értéket jelentenek például a biztosítótársaságok számára, így várható, hogy megjelenjenek a feketepiacon.

 

28432951_l.jpgOkostelefonok előre telepített kémprogramokkal
A Star N9500 készüléken a G Data szakértői már tavaly felderítettek egy gyárilag telepített kémszoftvert. A felhasználók személyes adataikkal fizethetnek az olcsó hardverért, de ez az ár valószínűleg sokkal magasabb, mint amennyit a fertőzött telefon ér.

 

A kéretlen reklámok számának emelkedése
Kis erőfeszítéssel nagy megtérülés: a megtévesztett felhasználók sokszor maguk telepítik a kéretlen reklámokat megjelenítő programokat az eszközeikre. Gyógyulást ígérő csodaszerek, hamis potencianövelők hirdetései juthatnak így el milliókhoz.

 

A kémprogramok is gyakoribbá válnak
A tavaly felfedezett Uroburos és a Regin kártevőket készítőik célzott támadásokra használták olyan kiemelt hálózatok ellen, mint a nemzeti intézmények vagy nagyvállalatok hálózatai. Várható, hogy ebben az évben is felbukkan néhány komplex kémprogram.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: kártevő internetbiztonság

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr77065643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) g data (6) G Data (35) G data (3) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása