Vírusírtó Blog

Macskalesen a világhálón

2014.08.02. 10:00 G Data

title_cicákok.jpg

Hacsak az adatvédelmi beállításaid nem akadályozzák meg, hogy az alkalmazásaid nyilvánosan elérhessék az olyan oldalakat, mint a Flickr, Twitpic, Instagram és hasonlók, akkor biztosan akad egy macskakukkoló, aki képben van vele, hogy hol él a kis házi kedvenced, és teljesen odáig van attól, hogy be tudja pontosan lőni a helyet.

 

Owen Mundy még azt is tudja, hogy ez a kövér pofájú szürke Szaúd-Arábia Al Khobar városában, a Tabari utcában él.

 

Mundy, aki egyébként egy elemző, művész és a Floridai Állami Egyetem művészeti osztályának professzora, egy adatvizualizációs projekten dolgozik, melynek a neve: „Tudom, hol él a macskád!” Ez egy kísérlet az adatokkal, amely szőrös és nyávogó négylábúakból merít: úgy 15 millió körüli képet láttak el „cica” megjelöléssel a nyilvános képmegosztó oldalakon, és több ezer új kerül fel naponta.

 

A projekt kihasít egy szeletet ebből az adathegyomlásból, és 1 millió macska képét jeleníti meg egy világtérképen, a fényképekbe ágyazott metaadatok alapján, felhasználva a hosszúsági és szélességi koordinátákat. A cél egyrészt az, hogy felhívja az emberek figyelmét az ellenállhatatlan macskafotókra, másrészt, hogy felhasználja a képeket a nyilvánosan hozzáférhető adatok mennyiségének az illusztrálására. A projekt az internet kétféle célú felhasználását fedezte fel: a háziasított macskafélék barátságos és humoros természetének megjelenítését és az internetezők minimális adatvédelmi tudatosságának kihasználását a startup cégek és nemzetközi megavállalatok által, a netezők személyes adatainak felhasználása révén. 

 

A weboldal nem jeleníti meg az összes macskát a világhálón, csak azokat, amely képek lehetővé teszik, hogy lenyomozzák, hogy a gazdáik hol jártak. A képeket úgy szedték össze, hogy lefuttattak egy keresést a „cicák” megjelölésre a Flickr, Twitpic, Instagram és néhány más alkalmazás felületén. A projekten dolgozó csapat ezután ráküldött a képekre különböző információbegyűjtő algoritmusokat. Ennek az óriási mennyiségű adatnak a feldolgozásához a Floridai Állami Egyetem egyik szuperszámítógépét használták fel.

 

És nem csak a macskák azok, amelyek az adatvédelem hiányától szenvednek. Mundynak akkor merült fel az ötlet, amikor a lányát fotózta az Instagram alkalmazást használva iPhone-ján. Egy nap észrevett egy gombot, amely megnyomásával láthatott egy térképet az összes fotóról, amit készített. Ekkor pont azt gondolta, amit sokan mások is: „Nem emlékszem, hogy engedélyt adtam volna az alkalmazásnak, hogy ilyen térképet készítsen…”. Átnézte a térképet, és láss csodát, talált pár képet a lányáról, amit hátul az udvarban készítettek. Ekkor az járt a fejében, hogy ez elég ijesztő. Egyből arra gondolt, hogy kézzelfoghatóvá kell tennie ezt az „élményt”, így született meg a „Tudom, hol él a macskád!” projekt.

 

13654267_l.jpg

A képek letaglózóak. Mint manapság a tipikus térképalkalmazásoknál, a felhasználók benagyíthatnak egészen a házak szintjéig, amely megmutatja már a képek pontos helyzetét is utcaszinten térkép vagy szatellit nézetben. Pontosabban kifejezve, az oldal 7,8 méteres pontossággal képes megmutatni macskáink helyzetét.

 

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a projektcsapatot érdekelné, hogy hol élnek a cicáink. Jobban foglalkoztatja őket, ahogy az oldalon is elmondták, a „startup cégek és nemzetközi megavállalatok hogyan használják ki az emberek minimális szintű adatvédelmi tudatosságát”.

 

Mundy egy az MSNBC-nek adott interjú során úgy fogalmazott, hogy ez nem lep meg senkit. „Ez végül is csak egy újabb példa arra, hogy a digitális technológia hogyan teszi lehetővé az információátadást a beleegyezésünkkel vagy a nélkül”, nyilatkozta. Néhány évvel ezelőtt Mark Zuckerberg, a Facebook megalkotója mondta, hogy a magánszféra, mint olyan, halott.

 

Mundy elmondta, hogy a projektet akár hívhatta volna úgy is, hogy „Tudom, hol alszik a gyermeked!”. Félelmetes, igaz? Sokkal rosszabb, mint a macskalesre használni a képek adatait. És pontosan ez a lényege a projektnek, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mi lehetséges, mire kell figyelnünk és a használt programok mit tesznek és mit mondanak el rólunk.

 

A projektnek van egy megfontolandó ajánlása is: távolítsuk el a személyes információkat a digitális fotókból! Ezen oldal instrukciói alapján megtehetjük. Ez is egy módja, hogy hogyan tartsuk távol a saját, a macskánk és gyermekeink adatait a kiberbűnözőktől.

 

Forrás: nakedsecurity

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: adatvédelem

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr376563475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása