Vírusírtó Blog

Hogyan állítsuk be facebookos ismerőseink listáját, és miért is ajánlott ezt tenni?

2013.12.27. 17:10 G Data

title_hogyan.jpg

A Facebook közismert arról, hogy elég homályosan tálalja az adatvédelmi beállítások lehetőségeit, és ezzel olykor képes összezavarni a felhasználókat. Pedig néha a jelentéktelennek tűnő dolgok hozzák el a lényeges változásokat, különösen az online adatvédelem és biztonság területén.

 

A Facebook a felhasználó kezébe adja annak szabályozását, hogy ki láthassa ismerőseinek listáját. A szakértők azt tanácsolják, hogy ezt állítsuk át „Csak én”-re.

 

Amikor a kiberbűnözők megszereznek egy Facebook fiókot, megpróbálják a lehető legtöbb adatot kinyerni belőle. Ezek az információk felhasználhatóak személyazonosság-lopásra, csalásra és arra is, hogy még több áldozat után kutassanak.

 
Ha ismerőseink listáját nyitva hagyjuk az ismerősök számára, ezzel kiadhatjuk összes Facebook ismerősünket a hackereknek és csalóknak. A mostanában népszerű átverések során klónozott profilokat hoznak létre, és célba vesznek mindenkit a profilhoz tartozó ismerősök közül. Ha azonban a bűnözők nem tudják, hogy egy személynek kik az ismerősei, akkor tulajdonképpen lehetetlen számukra, hogy sikerre vigyék az emberi hiszékenységre alapozó átveréseiket. Mivel ők a könnyű pénzre és a könnyű prédára hajtanak, ezért valószínűleg tovább fognak állni.

 

Most, hogy már ismerjük a „miértet”, érdemes követni a következő instrukciókat, hogy elzárjuk ismerőseink listáját a csaló palánták elől:

 

Navigáljunk az Idővonalunkra és kattintsunk az Ismerősök listára. A következő kattintást a borítófotó alatt jobbra elhelyezkedő „Kezelés” gombon (ceruza ikon) végezzük el, majd az adatvédelmi beállításokban az „Ismerősök listája” pontot állítsuk át „Csak én”-re.

 

kép1.jpg

 

Forrás: Facecrooks

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: adatvédelem facebook

8 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr35709703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2013.12.28. 11:36:13

kicsit túlspilázott egy valami amúgy ez a kiberbűnözősdi. Lehet, hogy buta véleménynek tűnik, de a facebookon külön szoktam röhögni, hogy olyan szinten le lehet "privatizálni", hogy még ránk se lehessen keresni. Hanem majd az lát ESETLEG valamit belőlünk, akit majd mi abban a kegyben részesítjük, hogy bejelöljük.

Oké, hogy ezzel valóban csak a trú barátaink lesznek az ismerőseink, meg csak az láthat, meg ilyen, de az ilyen embernek meg felesleges közösségi hálón jelen lennie, egyszerűbb, ha csinál egy levlistát a szűk haveri körével - a social networking dolgok elvileg pont arról szólnak, hogy ország-világ elé kiabáljuk, hogy mit főztünk, meg milyen ízű túrórudit szeretünk, hogy még sok hasonló érdeklődésű emberrel esetleg megismerkedjünk.

A legtöbb adattolvaj-hekkert meg az átlag jóskapisták adataiból az emailcímükön kívül a világon semmi nem érdekli (még a bankszámlája sem, mit akarna kezdeni valaki XY Jóskapista 50 ezres villanyszámlatartozásával pl, esetleg befizeti helyette???...), hogy abból adatbázist építve eladhassa mindenféle cégeknek hogy azok telefoshassák a mailboxodat kéretlen hirdetéssel. Spam meg amióta internet van mindig is volt, és mindig is lesz. Privacyvel SEM tudod elkerülni. Aki nem akar spamet, ne internetezzen.

Void Bunkoid 2013.12.28. 11:38:23

@Void Bunkoid: az meg márcsak a másik oldala a dolognak, hogy a szochálókon kiválasztott atomprivacyt leginkább azok szokták használni, akik valamiért nagyon be akarják védeni magukat, de mindeközben örömmel turkálgatnak más, akár idegen emberek adatai között is, mert hát az jár nekik. Ezt viszont undorító tulajdonságnak tartom - ha valaki magánnyomozóirodának használja a social networking accountjait.

Mrs.Columbo 2013.12.28. 12:48:12

@Void Bunkoid: ma már nem tudod megtenni, hogy ne használd. Amikor a munkatársak a beosztást egy Facebook csoportban beszélik meg és te nem hétfőn akarod megtudni, hogy mikor maradt hely, hogy elmenj szabira, akkor jobb, ha fent vagy. Ha tetszik, ha nem. És pont emiatt ha lehet, az ember hadd állítsa már be amit tud. Megjegyzem, egyre szűkülnek a lehetőségek..

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.12.28. 12:52:23

Hülyeség.
Ha "a kiberbűnözők megszereznek egy Facebook fiókot" onnantól ők az Én. Úgy módosítják a beállításaimat ahogy akarják, még a jelszót is átírják ha az van. Innetől meg már tök mindegy hogy mit csinálok az ismerőseim adataival, mert ugyanúgy rendelkeznek afölött is.

A kiberbűnözőket nem számítva a likeolós megnézős oldalak a legkártékonyabbak az ismerőseink adataira nézve. Amikor egy poén csak félig látszik és lájkolni kell a vicc vége miatt. Na ott kapják le a címedet, és megosztják a faladon, és utána az ismerősök is besétálnak ebbe.

szerintem is 2013.12.28. 13:49:04

Íme egy Like Unlocker a kényszer lájkoltató oldalak ellen:

plays.hu

metal · http://electric.blog.hu 2013.12.28. 14:46:35

@Hurrá Torpedó: "Ha "a kiberbűnözők megszereznek egy Facebook fiókot" onnantól ők az Én. Úgy módosítják a beállításaimat ahogy akarják, még a jelszót is átírják ha az van. Innetől meg már tök mindegy hogy mit csinálok az ismerőseim adataival, mert ugyanúgy rendelkeznek afölött is."

Pont ezt akartam én is írni:)
Amúgy nagyon egyszerű a dolog. Csak azt töltsd fel, amit bárkivel megosztanál, és nem lesz gond.

odamondó 2013.12.28. 16:40:29

@Void Bunkoid: pont abban lehet turkálni amit más megoszt. Tehát te valamit megosztasz, de az ismerősöd nem oszt meg semmit magáról, de te lehetővé teszed, hogy ő turkálhasson az információdban akkor ne már ő legyen a hibás. Majd legközelebb korlátozod az elérést vagy szokj hozzá.

@Mrs.Columbo: értelmes munkatársaid lehetnek.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.28. 17:20:54

@Mrs.Columbo: én nem használom, mégis élek :) nincs semmilyen közösségi izém. Ha a melóban meg fosbukon beszélnek meg dolgokat, akkor az komolytalan hely, nem?

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása