Vírusírtó Blog

Hamis szerelem a Facebookon

2019.09.20. 18:08 G Data

facebook-love-scam-kiemelt.jpgTragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét. Tömeges átverésről van szó, hiszékeny nők bizalmát igyekeznek elnyerni a bűnözők, hogy pénzt szerezzenek tőlük.


2017 nyarán, egy hétfő reggelen az 56 éves, férjes asszony, Renee Holland amerikai zászlóba öltözve várta a philadelphiai nemzetközi repülőtéren azt a katonát, akit pár hónappal korábban a Facebook-on ismert meg. Két órát vezetett Delaware városából a repülőtérig, hogy találkozzon szerelmével, akinek internetes flörtölésük során többször küldött már pénzt. A katona társával együtt érkezett haza, és ezt az utat is Renee finanszírozta.


Az asszony hiába várt, hiába kereste a Facebookról már jól ismert egyenruhás férfit. Többször is ellenőrizte az üzenetben érkezett repülőjegyet, hogy biztos legyen benne, jó helyen és időben várakozik.


A valóságra akkor döbbent rá, mikor a repülőtér egyik munkatársa felvilágosította, hogy az általa keresett járat nem is létezik, a fotón látható repülőjegyek pedig hamisítványok.


hamisitottjegyek.jpg

A The New York Times cikke szerint az asszony csak a repülőjegyre 5000 dollárt küldött az állítólagos katonának, és összesen több mint 20 ezer dollárt emésztett fel az online románc, amiről persze férjének nem is volt tudomása.


Miután rádöbbent, hogy csúnyán átverték, Renee öngyilkosságot kísérelt meg, de a kórházban megmentették az életét. Férje azonban nem tudta megemészteni a történteket, és 2018 karácsonyán lelőtte feleségét, annak édesapját, majd magával is végzett.


A Yahoo-fiúk


A tragédiával végződő eseménysorozat pár ezer kilométerrel odébb, Nigéria nagyvárosaiban kezdődött. Ott az internethez értő férfiak tucatjával foglalkoznak hasonló érzelmi csalásokkal. A helyi rendőrség is tud róluk, és Yahoo-fiúknak nevezi csoportjukat, de vesztegetés fejében gyakran békén hagyják őket. A nigériai csalóknak külön Facebook közössége is van, ahol a csalások részleteit megosztják egymással, és megbeszélik gondjaikat, bajaikat.


acsalo.jpg

A Yahoo-fiúk receptje relatíve egyszerű: egy jóképű amerikai katona fotóját ellopják az internetről, majd annak segítségével készítenek egy hamis Facebook fiókot, és idősebb amerikai nőknek százával küldenek üzeneteket.


A flörtölést elindító üzenet szerint a távol harcoló katona csak egy megértő szóra vágyik.


Kezdetben teljesen ártatlan a beszélgetés, a csalók azonban teljesen az ujjuk köré csavarják a magányos, esetenként érzelmileg labilis nőket, ebben a meggyőző profilfotó is sokat segít. Az asszonyok pedig azért folytatják a beszélgetést, mert látják, érzik, hogy szükség van rájuk, hogy fontos mindennap üdvözölni a távolba szakadt, honvággyal küzdő hazafit, és hogy tesznek ők is valamit a hazájuk sikeréért.


bizalomgerjesztofoto.jpg

Aztán jön a pénz


Így érezte magát Renee Holland is. Az asszony nemrég vesztette el édesanyját, depresszióval küzdött, magányosnak érezte magát. Vásárol magának egy okostelefont, és a közösségi oldalon kereste a gyógyírt. Pár héttel később érkezett egy idegentől egy üzenet. A felhasználói fiók szerint az egyenruhás férfi neve Michael Cris volt, aki bevallása szerint bombákat hatástalanított Irakban. Eleinte az asszony idegenkedett a dologtól, de a párbeszéd nem maradt abba. A férfi háborús életéről mesélt, megnevettette az asszonyt. Majd egyre csak pénzt kért.


Ehhez a csaló mindenféle ürügyet felhasznált: orvosságra van szüksége, édesanyjának küldene ajándékot, vagy legvégső esetben hazautazna. A gyanútlan nők pedig mit sem sejtve küldik a kért összegeket a különböző pénzküldő szolgáltatások segítségével, mint például a nehezen lenyomozható Western Union.


parbeszed.jpg

Több millió kamuprofil


Az eredeti csalás még a Yahoo Messengeren indult, húsz évvel ezelőtt – innen kapták a fiúk a nevüket is. De később az internetezési szokások változásával átálltak a közösségi oldalakra, és most a Facebook és az Instagram a kedvelt platformok.


Nigériában adminisztratív vagy fizikai munkavégzéssel 28-42 dollárt (körülbelül 8 500-12 500 forint) keresnének havonta, a csalással viszont évente akár 7 000 dolláros (több mint kétmillió forint) jövedelemhez jutnak, ami középosztálybeli életvitelt biztosít nekik.


A csalók szerint a Facebook egyre szigorúbb a hamis profilokkal szemben, az Instagram-ot már könnyebb átverni.


Ha blokkolná fiókjukat a közösségi oldal, akkor 14 dollárért (kb. 4000 forint) vásárolhatnak fél éves tiszta profilt.


A Facebook tömegesen zárja be a hamis fiókokat, de becslések szerint még mindig 120 millió kamuprofil létezik. Az amerikai katonaság külön csoportot tart fenn csak azért, hogy ellenőrizze a közösségi oldalon felbukkanó, katonai fotókkal illusztrált fiókokat, és a hamisakat a Facebook-kal együttműködve töröljék.


Ami pedig a történetben szereplő katona fotóit illeti, azok egy valós személyről készültek. Daniel Anonsen a haditengerészetnél teljesített szolgáltatott, és több mint tíz éve regisztrált a közösségi oldalra, hogy Marylandben maradt családtagjaival tartsa a kapcsolatot. A bizalomgerjesztő fotók megtetszettek a csalóknak, és azóta rendszeresen bevetik őket. A volt tengerészt még ma is keresik kétségbeesett nők, akiket a nigériai csalók csaptak be, és abban reménykednek, hogy mégis egy amerikai katonáról van szó. A férfinak gyakran kellett magyarázkodnia idegenek előtt, barátnői sem nézték jó szemmel a dolgot. Végül megunta mindezt, teljesen és véglegesen törölte magát a közösségi oldalról – a hamis fiókok azonban százszámra fennmaradtak.


A cikket a The New York Times oknyomozó riportja alapján írtuk meg.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr8715137712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő