Vírusírtó Blog

Előre telepített kártevők a kínai mobilokon - Folyamatosan nő az androidos kártevők száma

2015.09.10. 10:00 G Data

gdata_virusirto_logo.pngA G Data szakértői több mint húsz különböző típusú kínai okostelefonon találtak előre telepített kémprogramokat. A Lenovo, a Xiaomi és a Huawei készülékei is érintettek, de a vírusvédelmi cég szakértői szerint nem a gyártók, hanem a kereskedők telepítették a kártevőket a Németországban forgalomba kerülő készülékekre.

 

A G Data tavaly már bejelentette, hogy a Star N9500-as kínai mobiltelefonon előre telepített kémprogramot fedezett fel. A cég szakértői mára összesen 26 különböző okostelefon-típuson találtak hasonló kártevőt, mely jellemzően a Facebook vagy a Google Drive alkalmazások egyikébe volt elrejtve. A legismertebb készüléktípusok ezek közül a Lenovo S860, a Xiaomi MI3 és a Huawei G510.

 

A Németországban forgalomba került készülékekre a G Data szerint nem a gyártók, hanem egy harmadik fél telepítette a kémprogramokat, mely lehetett gyakorlatilag bárki, akinek a kezén a készülék keresztülment, amíg eljutott a vásárlókhoz. A biztonsági cég elsősorban a terméktámogatásra beérkező bejelentésekből értesült a visszaélésekről, de több esetben a saját szakértői bukkantak a kártevőkre.

 

androidos-kartevok-engedelyei.jpg

A manipulált alkalmazások teljesen úgy működnek, mint az eredetiek. A kártevőt tartalmazó Facebook app esetében például minden funkció elérhető, a felhasználó nem vesz észre semmit abból, hogy az alkalmazásban elrejtett kémprogram hátsó ajtót nyitott a mobilján a bűnözők számára, akik így hozzáférhetnek az összes adatához. Az alkalmazás pedig nem kér engedélyeket, mivel már minden szükséges engedélyt megkapott a telepítésekor. A felhasználó így kizárólag akkor veszi észre, hogy a telefonja fertőzött, ha telepít egy olyan biztonsági alkalmazást, mint a G Data androidos vírusirtója.

 

fertozott-facebook-app2.jpg

A biztonsági program a telepítése után azonnal jelzi a fertőzött állományt, ebben a konkrét esetben például Android.Trojan.Andup.D néven azonosítja. A megtisztítás azonban gyakran nem lehetséges, mivel a kártevő bele van égetve a telefon gyári meghajtóprogramjába (firmware-jébe). Ezért a G Data azt javasolja, hogy ilyen esetben a vásárló vegye fel a kapcsolatot a mobilkészülék gyártójának terméktámogatásával.

 

A biztonsági cég tájékoztatása szerint a kártevőt tartalmazó hamis Facebook alkalmazás rendkívül sok funkcióhoz kap hozzáférést. Elérheti az internetet, elolvashatja az SMS-üzeneteket, küldhet üzeneteket, telepíthet más alkalmazásokat, hozzáfér a hívásnapolókhoz és a telefon adataihoz, eléri a névjegyeket, beazonosíthatja a telefon helyzetét. A bűnözők emellett belehallgathatnak a telefonhívásokba és rögzíthetik azokat, vásárlásokat indíthatnak vagy emelt díjas számokat hívhatnak – a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok.

 

Több kártevő, mint eddig

 

Mivel az Android napjaink legnépszerűbb mobil operációs rendszere, nem véletlen, hogy a legtöbb kártevő is erre születik. A G Data szakértői 2015 második negyedévében 560 671 új androidos kártevőt analizáltak, ami az előző negyedévhez képest 27 százalékos növekedést jelent.

androidos-kartevok-szama.jpg

A cég szakértői arra számítanak, hogy ez a növekedés tovább folytatódik. 2015-ben az új androidos kártevők száma várhatóan eléri a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy kétszer annyi kémprogram és trójai jelenik meg, mint két évvel ezelőtt.

 

A G Data a mobilkártevőkről kiadott negyedéves jelentésében emellett arra is figyelmeztet, hogy nem csupán növekszik az androidos kártevők száma, de azok egyre összetettebbek is. Ehhez az elmúlt hónapokban hozzájárult, hogy a Hacking Team nevű programozócsapattól kiszivárgott szofisztikált forráskódokat több bűnözőcsoport is felhasználta arra, hogy jól álcázott kémprogramokat készítsen.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: kártevő internetbiztonság G Data

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr997773372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirrus 2015.09.11. 13:50:00

Jól olvastam, hogy "a G Data szerint nem a gyártók, hanem egy harmadik fél telepítette a kémprogramokat"? Talán nem is csak kínai telefonok érintettek?

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása