Vírusírtó Blog

DNT+: hogy a személyes adatok 2012-ben is személyesek maradjanak

2012.04.04. 16:38 G Data

title_dnt.jpgBárhová is látogatunk el az interneten, szinte biztosak lehetünk abban, hogy láthatatlan kémek figyelik minden lépésünket. Egy új, ingyenes böngészőkiegészítővel minden eddiginél nagyobb beleszólásunk lesz abba, hogy ezekkel a módszerekkel  milyen adatokat gyűjthetnek össze rólunk.

 

A kis program nem terheli rendszerünket, használata pedig pofonegyszerű, így mindenkinek érdemes letölteni.

  

 

A Ne kövess+, azaz angolul Do Not Track+ (DNT+) névre hallgató program PC-n és Macen is működik, a böngészők közül pedig a Chrome-mal, a Firefoxszal, a Safarival és az Internet Explorerrel kompatibilis, segítségével pedig felderíthetjük, hogy milyen programok és szervezetek követnek minket az interneten. Egy pillanatig se higgyük azt, hogy úgysem vesznek észre: az online követés egy bevett gyakorlat, annak ellenére, hogy kevesen vannak ennek tudatában. Ideje tehát hogy gátat szabjunk személyes adataink megosztásának!

 

A DNT+ használatának előnyei:

  • Megakadályozza, hogy a hirdetők megtudják, mivel töltjük online az időnket, milyen oldalakat látogatunk, mit vásárolunk, mi a hobbink, milyen linkekre kattintunk és hogy merre lakunk.
  • Egyes weboldalak betöltődését akár négyszeresére is gyorsíthatjuk
  • Képes blokkolni 215 követéssel foglalkozó cég 580 különféle eljárását (és a lista folyamatosan növekszik
  • A különféle közösségi oldalak esetében úgy blokkolja a különböző követési megoldásokat, hogy közben továbbra is képesek leszünk megosztani rajtuk tartalmat (a DNT+ az egyetlen ilyen eszköz, ami nem tünteti el például a Like gombot)
  • Átfogó statisztikát nyújt arról, hogy használatának megkezdése óta hányszor blokkolt különféle követő alkalmazásokat, és hogy milyen cégek milyen megoldásokkal próbálnak meg utánunk kémkedni
  • Valódi privát böngészést tesz lehetővé, sokkal „privátabbat”, mint a böngészők beépített üzemmódja

 

De hogy lehet a DNT+ ingyenes? Hol itt a trükk?

 

Nincs semmi trükk, a konstrukció ugyanis úgy van kialakítva, hogy a DNT+ bizonyos szolgáltatásait ingyen kínálják, másokat (például az ügyfél adatait a publikus oldalakról eltávolító DeleteMe-t) pedig pénzért. A DNT+ készítője, az Abine ezen kívül egy komolyabb programon is dolgozik, az egyelőre béta változatban létező PrivacySuite-on. Ez már bővíthető lesz különféle extra funkciókkal (például email címek, telefonszámok), amelyekért persze fizetnünk kell majd. Az üzleti modell tehát az, hogy egy mindenki által ingyen használható, jól működő eszközt készítenek, ami sok felhasználót gyűjt, és ezen felhasználók között lesznek olyanok, akik a prémiumszolgáltatásért majd hajlandóak lesznek fizetni is.

 

Mivel az Abine számára a magánszféra védelme kiemelkedő fontosságú, ők maguk nem gyűjtenek semmiféle adatot a felhasználókról, leszámítva a letöltők számát. Nem kell űrlapokat kitölteni, email címet megadni, az egyetlen kapcsolat a készítők és a felhasználók között az, amikor a DNT+ a rendszeres frissítésekhez a gyártó szerveréhez kapcsolódik.

 

Miért érdekeljen minket az online követés?

 

Képzeljük el a következő szituációt: szokás szerint nyugodtan barangolunk az interneten, ám ezúttal ott áll mögöttünk egy ismeretlen valaki, akinek érkezéséről nem is szereztünk tudomást. Mindent lát, amit csinálunk, és szorgosan jegyzetel, felírja, hogy milyen képeket töltöttünk fel, hogy mit lájkoltunk a Facebookon, mely oldalakat néztük meg leggyakrabban, mit vásároltunk, hol élünk, és így tovább. Az ezen adatok alapján elkészített személyes profilt és a böngészésünk közben begyűjtött adatokat aztán eladja más, általunk szintén nem ismert egyéneknek.

 

2012.04.03_dnt_001.png 

Ahogy a valós életben sem, úgy online sem örülnénk ennek a szituációnak, tegyünk tehát ellene, és akadályozzuk meg, hogy a hirdetők, személyiségtolvajok és spammerek kövessenek minket. Ezzel a követéssel ugyanis egy olyan online „másolatot” tudnak rólunk készíteni, amire aztán testre szabhatják a hirdetéseket, adathalász-leveleket és így tovább. Külön problémát jelenthet, ha a hibás adatok miatt is nekünk lesz kárunk, ami bizony előfordulhat:

 

  • Hamis pénzügyi adatok miatt rossz adósnak titulálnak majd, ami csökkenti hitelfelvételi esélyeinket
  • Biztosítási problémák
  • Hamis online adatok miatt vagy nem vesznek fel, vagy éppen kirúgnak a munkahelyünkről
  • A személyes adatok ellopásával csalók a nevünkben lépnek fel, és követnek el bűncselekményeket
  • A rólunk megszerzett információk segítségével az egyre inkább személyre szabott keresési találatokat adó keresők egy csomó „érdekes”, újszerű információtól megfosztanak bennünket

 

2012.04.03_dnt_002.png
 

Már önmagában is sokkoló az, hogy egy tetszőleges weboldalon hány különböző cég követi az oda látogató felhasználókat (lásd a lenti képet). És mivel az egyes követőmotorhoz tartozó adatok letöltése külön időt vesz igénybe, ha blokkoljuk ezeket, akár négyszer gyorsabbá is tehetjük a weboldalak megjelenítését.

 

A DNT+ használata

 

Tudása ellenére a DNT+ egyszerű és könnyen kezelhető (azon kívül, hogy ingyenes is). Ikonját böngészőtől függően általában a címsor jobb felső sarkában találjuk, a rajta lévő szám pedig azt mutatja, hogy az adott oldalon hány különféle cég próbált meg követni bennünket.

 

2012.04.03_dnt_003.jpg

 

A DNT+ ablakának kinyitásával több információt is leolvashatunk ezekről, láthatjuk, hogy milyen szervezetek igyekeztek nyomunkban maradni, és milyen módszerekkel. Aki már most szeretné kezébe venni személyes adatainak a sorsát, az töltse le a kiegészítőt az Abine weboldaláról.

 

 

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: biztonság alkalmazás személyi dnt

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr654360850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása