Vírusírtó Blog

G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

2018.02.12. 12:04 G Data

gdata-vs-ransomware-850x480.jpgPéntek éjjel kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani. Nem hagyott bennünket nyugodni a dolog, úgyhogy több menetben összeeresztettük az új zsarolóvírust a G DATA védelmével, hogy megtudjuk, megállítja-e valamelyik védelmi technológiánk.


A biztonsági szakemberek körében keményen tartja magát néhány hit. Az egyik ilyen, hogy ha a VirusTotal-on egy vírusirtó nem ismer fel egy új kártevőt, akkor a gépen sem ismeri fel. A helyzet azonban az, hogy a VirusTotal oldalon a vírusirtó szoftverek nem minden védelmi képességüket tudják használni, ezért a VirusTotal eredményeit nem kell szentírásnak tekinteni – ahogyan erre korábban is figyelmeztettünk.


Első menetben feltöltöttük mi is a kártevőt a VirusTotal oldalára, és megállapítottuk, hogy a G DATA (az összes más neves gyártó mellett) valóban ártalmatlannak jelzi a fájlokat az oldalon.


Valódi környezetben azonban a vírusirtó szoftverek különböző összetett technológiákat használnak az új kártevők megállítására, ezért úgy döntöttünk, hogy levizsgáztatjuk a G DATA Zsarolásvédelmét.


A történethez hozzátartozik, hogy Tamás gépén egy másik gyártó jogtiszta, frissített vírusirtó szoftvere futott, amely sajnos ebben az esetben nem vizsgázott jól, a kártevő titkosítani tudja a dokumentumokat a szerveren. Ezért természetesen mi is egy – külön erre a célra létrehozott – virtuális környezetben teszteltük a kártevőt.


Amikor egy kártékony kód be akar jutni egy gépre, a vírusirtó szoftvernek több lépcsőben van arra lehetősége, hogy megállítsa. Az első a http (webes) forgalom átvizsgálása, azaz a legjobb, ha a kártevő már le sem tud töltődni a gépre. A második védelmi vonal a szignatúra alapú, hagyományos vírusvédelem, amelynek segítségével a védelmi szoftverek a már ismert kártevőket tudják blokkolni.


Kiderült, hogy a Tamástól kapott kártevő valóban nagyon friss: szignatúrák alapján a G DATA sem ismerte fel az adott pillanatban. (Ez a helyzet akár óráról órára változhat, ahogy az új variációk megjelennek, és ahogy a gyártók elkészítik a szignatúrákat.)


Jöjjön az igazi meccs!


A szignatúra alapú védelmen túl azonban ott van a Viselkedésalapú védelem, amely heurisztikus módszerekkel szimulálja, hogy mi történne egy adott kód lefuttatásakor, és így képes megállítani a még ismeretlen kártevőket is.


A második menetben Tamás zsarolóvírusát összeeresztettük a G DATA működő vírusvédelmével, hogy kiderüljön: a Viselkedésalapú védelem azonnal megállította azt!


A zsarolásvédelemre még csak szükség sem volt, a G DATA belső szimuláció alapján, azonnal blokkolta a kártevőt, és nem engedte lefutni a gépen. (Természetesen büszkék vagyunk a saját fejlesztésű heurisztikánkra!)
A harmadik menetben ennél is tovább mentünk. Úgy döntöttünk, hogy megizzasztjuk a G DATA védelmét, és kikapcsoljuk a víruspajzsot, az exploit protection technológiát és a viselkedésalapú védelmet is! Egyedül a G DATA Zsarolásvédelmi technológiája maradt bekapcsolva: az az intelligens védőháló, amelyet azért fejlesztettünk, hogy ha minden kötél szakad, akkor se legyen baj!


Elindítottuk a zsarolóvírust, és vártunk az aktiválására. Hallgattuk a merevlemez kerregését, és néztük a dokumentumainkat. A titkosítás helyett azonban a G DATA figyelmeztetése ugrott fel: a G DATA Zsarolásvédelem blokkolta a kártevőt, és az összes hozzá tartozó folyamatot megállította. Minden dokumentum sértetlen maradt, a technológia jelesre vizsgázott!


Végül nem bírtunk magunkkal. Eltávolítottuk a G DATA védelmét a gépről, és megnéztük, hogy a Windows Defender mit tud kezdeni Tamás zsarolóvírusával. Ennek a legutolsó kísérletnek az eredményét a videó végén látjátok.


A meccs: G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa


Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr8913658618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) iOS (2) ios (1) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása