Vírusírtó Blog

Megérkezett a Microsoft hibajavítás, a G DATA ügyfelei védettek

2018.01.09. 11:59 G Data

intel-processor.jpgA Microsoft kiadott egy hibajavítást, melynek telepítésével az Intel-es gépek védettek lesznek a Meltdown nevű sérülékenységgel szemben. A javítás összeakadhat a vírusirtó megoldásokkal, a G DATA megoldása esetében ez nem fordulhat elő.


A Microsoft kiadott egy hibajavítást Windows 10-es operációs rendszerére, amely ugyan nem javítja az Intel processzorok hibáját, de védetté teszi a gépeket a Meltdown elnevezésű tervezési hibával szemben. Amint azt blogunkban is megírtuk, ez a hiba az Intel x86-64-es hardvereket érinti, alapvető tervezési problémával állunk szemben, mely sima felhasználói programoknak megengedi, hogy hozzáférjen a rendszer kernelmemóriájában tárolt adatokhoz, ezek között jelszavak, felhasználónevek is lehetnek.


A Microsoft hibajavításával egy probléma van: ha a registry-ben a vírusellenes megoldásunk nem frissít egy adott kulcsot, akkor a frissítés telepítése után kék halál vár gépünkre. A G DATA megoldása már kompatibilis a Microsoft frissítésével, így ügyfeleink gond nélkül telepíthetik a Microsoft javítását. Ezen a linken lehet megnézni, hogy a többi antivírus termék közül melyik működik együtt a javítással és melyikre kell várni még.

 

A G DATA ügyfelek számára is fontos azonban, hogy telepítsék a vírusvédelem elérhető frissítéseit, és gondoskodjanak a szignatúrák frissítéséről is, mielőtt a Microsoft hibajavítását telepítik.


A G DATA kutatója volt az első


Időközben kiderült, hogy több kutatócsoport egymástól függetlenül tárta fel a számítógép processzorait érintő Meltdown és Spectre hibákat. A közös kiindulópont egy olyan blogbejegyzés lehet, melyet idén júliusban, a G DATA kutatója, Anders Fogh publikált.


A Wired magazin hosszasan ismerteti, hogyan sikerült több kutatócsoportnak is egymástól függetlenül felfedeznie a számítógépes processzorok biztonsági hibáit. A cikk elején említett osztrák kutatócsoport december elején írt egy olyan programkódot, mely a processzor memóriájából kinyerte a böngészőben tárolt jelszavakat, a csevegőprogramok segítségével váltott üzeneteket. Miután a csoport a hiba valódiságáról kellőképpen meggyőződött, annak rendje és módja szerint az Intelnek jelezték azt.


Meglepetésükre, az Intel egy hétnyi gondolkodás tán válaszlevelükben azt írta, dolgoznak a probléma megoldásán, és hogy nem az osztrák kutatók az elsők, akik a hibát jelezték, előttük már ketten is beküldték ugyanazt a hibát. A Wired és a nemzetközi közöségi szerint is a hiba elméleti lehetőségét először Anders Fogh, a G DATA kutatója publikálta tavaly júliusban, ám neki nem sikerült olyan kódot írnia, melynek segítségével adatokat kapott vissza. A témát azonban több konferencián, és kutatótársaival is megbeszélte, de mivel főállásban nem a processzorok biztonsági hibáival foglalkozik, nem volt lehetősége a hibát bizonyítani.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr9913561425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) g data (6) G Data (35) G data (3) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása