Vírusírtó Blog

Miért nem elég a titkosítás?

2017.11.15. 15:42 G Data

encryption.jpgAz adathordozók leselejtezésekor még a titkosított merevlemezeket is fertőtlenítsük felülírással, ha nem szeretnénk, hogy adataink illetlenek kezébe kerüljenek. Mindezt nem azért mondjuk, mert úri huncutságnak tartjuk a titkosítást: a titkosításhoz használt jelszó zsarolással, fenyegetéssel megszerezhető, illetve a titkosítási eljárásokról időről-időre kiderül, komoly biztonsági rés tátong rajtuk.


Amikor adathordozók leselejtezéséről van szó, sok cég azt gondolja, nyugodtan megszabadulhat attól a számítógéptől, melyeknek a teljes merevlemezét titkosították. Mi azonban ezt nem így gondoljuk: aki biztosra akar menni, a korábban titkosított merevlemezeket is felülírással fertőtleníti leselejtezés előtt.


Nem felesleges úri mulatság


Először is szeretnénk leszögezni, hogy titkosítás pártiak vagyunk, és cikkünkkel nem azt szeretnénk állítani, hogy a merevlemezek és más adathordozók titkosítása felesleges úri mulatság. Az a tény, hogy egyre többen tudatosan kezelik adataikat. Ez nemcsak a jövő év májusában életbe lépő, gigabírsággal fenyegető GDPR hatásának köszönhető, hanem annak, hogy a fiatalabb cégvezetők jártasabbak az informatika világában. Ha a szenzitív adatokat titkosítva tároljuk, akkor picit nyugodtabban alszunk. De csak picit, hiszen a jelszó ismeretében a titkosítás feltörhető, a jelszó pedig zsarolással, fenyegetéssel, social engineering módszerekkel megszerezhető.


security.jpg


Komoly biztonsági rések


Másodsorban az is gondot jelent, hogy a titkosítási eljárásokról időről-időre kiderül, komoly biztonsági rés tátong rajtuk. Vegyük például a Windows operációs rendszerekbe alapból beépített Bitlocker titkosítási eljárást. Október közepén kiderült, hogy egy firmware-beli hiba miatt gyenge, könnyen feltörhető titkosító kulcspárokat generált a rendszer. Mivel ezt a kulcsot egy TPM (Trusted Platform Module) chip generálja, a beépített firmware-t nehéz frissíteni – már, ha valaki egyáltalán veszi a fáradtságot és frissíteni szeretné a rendszert. Ezen a linken lehet megnézni, hogy a különböző Windowst futtató hardverekhez honnan és hogyan kell a frissítést telepíteni.


Korábban hiba csúszott az igencsak népszerű Western Digital merevlemezek titkosítási eljárásába is, erről egy teljes tanulmány készült. A dolgozat több alapvető biztonsági hibát is felsorol, de egyet, röviden leírva: a G DATA blog olvasói számára ismert sózás módszerével erősíthető egy jelszó, így a 123456 jellegű jelszavakat nem fejtik meg könnyen a hekkerek; a WD merevlemezei sózáshoz három betűből álló, nem módosítható karaktert használnak: WDC.


És hogy egy harmadik példát is említsünk: a sajtóban folyamatosan szalagcímeket produkáló Panama dossziék több mint 2 Tbnyi adatát franciák fejlesztette friss titkosító algoritmussal, a VeraCrypt-tel védték meg. Ez az új algoritmus a korábban széles körben használt, ám több sebből vérző TrueCrypt-tet helyettesíti. A VeraCrypt hibái még nem ismertek, de mivel a fejlesztők is emberből vannak, ez csak idő kérdése.


Fertőtlenítsünk felülírással!


Ezért fontos, hogy a különböző adathordozók titkosítása mellett az adathordozókat felülírással is fertőtlenítsük minden olyan esetben, amikor azok elhagyják a szervezetet – legyen az a végleges leselejtezés vagy egy számítógép szervizelése. Ebben pedig a Blancco adattörlési megoldásai tudnak segítséget nyújtani.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr6513278543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.15. 16:41:07

Már épp akartam írni, hogy reklámon túl végre valami, legalább használható cikk, erre az utolsó mondattal sikerült mindent lerombolni.
Egyébként tőlem kérhetik a titkosított diszk passwordjét... néhány száz random bájtos kulcs. Ha a kulcsot törlöm, akkor elvileg annyi a visszafejtésnek... :)
Lásd LUKS! :)

G Data 2017.11.15. 17:04:21

@hullajelölt88: Hát egy céges blogban egy mondatban megemlíteni a terméket talán nem sok. :)

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) g data (6) G Data (35) G data (3) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása