Vírusírtó Blog

Ezért rossz, ha elemzik a https-forgalmat az antivírusok

2017.03.09. 12:27 G Data

https-antivirus3.jpgA Google, a Mozilla, a Cloudflare és két egyetem kutatói készítettek egy tanulmányt, amelyben kritizálják, hogy az antivíruscégek végpontvédelmi termékei elfogják a https-forgalmat.


A https-forgalom elemzése alapesetben nem lenne lehetséges. A vírusirtó szoftverek azonban telepíthetnek egy saját tanúsítványt, így már elemezni tudják a titkosított internetkapcsolatokon átmenő adatokat. Ezzel a lehetőséggel gyakran élnek is, de sajnos a https-forgalom elfogása ront a biztonságon, ráadásul a tanulmány szerzői szerint további sérülékenységekkel egészítik ki a kapcsolatot.


A szakértők 8 milliárd biztosított kapcsolatot elemeztek a Firefox frissítőszervereihez, több internetes áruház oldalához, valamint a Cloudflare hálózatához. Az eredmények szerint a kapcsolatok 4, 6,2 és 10,9 százalékát fogták el a vírusirtók.


Azt is megnézték, hogy milyen hatása volt mindennek, és megállapították, hogy 97, 32 és 54 százalékos arányban romlott a kapcsolatok biztonsága. Nem csupán gyengébb titkosítóalgoritmusokat használtak az antivírus szoftverek, de lehetővé tették, hogy egy külső fél visszafejtse a titkosítást.


A kutatók már eddig is tudták, hogy a vírusirtók képesek elemezni a https-forgalmat, ugyanakkor meglepődtek rajta, hogy ez milyen rossz hatással van a kapcsolatok biztonságára, és mennyien alkalmazzák a rossz gyakorlatot.

 

https-antivirus2.jpg


A G DATA biztonságos


Ugyanakkor a kutatás eredményei egy gyártóra indokolatlanul vetettek rossz fényt. A szerzők a G DATA termékeit is azok közé sorolták, amelyek elfogják a https-forgalmat, azonban ez nem igaz.


A G DATA blogbejegyzése szerint a biztonsági szoftverek gyártói egyébként nagy dilemma előtt állnak, amikor el kell dönteniük, hogy elemezni fogják-e a titkosított forgalmat. Ideálisan ugyanis a kártékony kódot még azelőtt állítja meg a védelmi szoftver, hogy az elérné a gépet, és ez legjobban egy gateway segítségével lehetséges.Azonban a titkosított adatok végponttól végpontig közlekednek, és így elemzésük csak akkor lehetséges, ha egy közbülső állomáson a titkosítás feloldásra kerül, ami az eredeti tanulmányban leírtaknak megfelelően ronthatja a biztonságot. A G DATA így tudatosan nem fogja el a titkosított forgalmat, azonban a letöltött fájlokat elemzi, amint azok létrejönnek a számítógépen.


A német védelmi cég ezért kapcsolatba lépett a tanulmány eredeti szerzőivel, akik elismerték a hibát. Nick Sullivan a Twitteren jelezte, hogy frissítik a tanulmányt, ami azóta meg is történt, és egy másik szerző, Zakir Durumeric oldaláról elérhető. A végleges listában a G DATA már nem szerepel, azonban több más gyártó – közöttük az ESET, a Kaspersky, az Avast és az AVG – igen.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr6012324765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) skype (2) Skype (1) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása