Vírusírtó Blog

Szabaduljon meg a PUP-jától!

2016.02.02. 10:00 G Data

gdata_virusirto_logo.pngA potenciálisan kéretlen programok ellophatják személyes adatait, reklámokkal áraszthatják el a képernyőjét és használhatatlanságig lassíthatják a számítógépét. Biztos, hogy erre vágyik, amikor egy népszerű torrent klienst telepít?

 

A vírusok, férgek, trójaiak és más kártevők után a potenciálisan kéretlen programok (angolul potentially unwanted programok, azaz PUP-ok) okozzák a legtöbb problémát az internetezőknek, és egyben a legnagyobb fejtörést a vírusvédelmi szoftverek készítőinek.

 

Ennek oka, hogy az ingyenes szoftverek vezető gyártói közül sokan döntöttek úgy az elmúlt években, hogy nem elégednek meg a freemium értékesítési modellből származó haszonnal, hanem a programjaik alapverzióival is pénzt szeretnének keresni

Free, prémium, freemium

 

Az ingyenes szoftverek készítői hagyományosan önkéntes adományokért cserébe fejlesztik termékeiket. A fizetős – azaz prémium – alkalmazások fejlesztői azonban pénzt kérnek az általuk gyártott, jellemzően az ingyeneseknél bővebb funkcionalitással rendelkező termékekért. A freemium üzleti modell esetében a gyártó a termék alapverzióját ingyenesen hozzáférhetővé teszi, de az extra funkciókért, szolgáltatásokért vagy virtuális javakért már díjakat számol fel. A freemium kifejezés az angol free (ingyenes) és a premium (fizetős, prémium) szavakból tevődik össze.

A BitTorrent által gyártott uTorrent fájlmegosztó klienst például havonta 170 millióan használják, akik több mint 3 milliárd gigabájt adatot forgalmaznak egymás között. A szoftvernek létezik 19,95 dollárért megvásárolható prémium verziója, a legtöbben mégis a hirdetésmentesnek mondott ingyenes változatot telepítik, amely elvileg közvetlenül nem termel hasznot a készítői számára. Hacsak persze a gyártó el nem rejt benne egy másik programot, ami azután megszerezheti a felhasználók adatait (hogy például az e-mail címeiket eladhassa spammereknek), reklámokat jeleníthet meg számukra, vagy adott esetben titokban feltelepíthet egy bitcoinokat bányászó alkalmazást, ami a készenléti állapotban lévő számítógépek erőforrásait rejtett módon kisajátítja.

 

facebook_link_clean-up_v2_65718w800.png

Ezzel pedig elérkeztünk a PUP-okhoz, azaz a potenciálisan kéretlen programok világához. A sok ingyenes szoftver mellett egy sor olyan alkalmazás is felkerül a számítógépekre, amelyeket a felhasználók eredetileg nem akartak telepíteni. A gépek pedig lelassulnak, és kéretlen reklámokat jelenítenek meg.

 

Az egyik probléma mindezzel, hogy a PUP alkalmazásokba jogilag nehéz belekötni: az internetezők a beleegyezésüket adják az adataik továbbításához és a reklámok megjelenítéséhez, amikor elolvasás nélkül kattintanak rá egy ingyenes szoftver felhasználói szerződésének elfogadására. A másik oldalról a vírusirtó szoftverek készítői is nehéz helyzetben vannak: ha blokkolják a PUP-okat tartalmazó rendkívül népszerű ingyenes programokat, azzal a saját felhasználóikat is magukra haragíthatják.

 

 

Ennek köszönhető, hogy a legnagyobb magyar szoftverbázisból eddig több mint 1,6 millió alkalommal letöltött ingyenes KMPlayer videolejátszó alkalmazást a Virustotal.com oldal szerint 54 vírusirtóból mindössze 15 blokkolja annak PUP tartalma miatt. Az ismertebb ilyen gyártók közé tartozik a német G Data, amely már korábban egyértelműen kinyilvánította, hogy a PUP szoftvereket kártevőnek tekinti. A szoftvercég szerint ezt a szigorú német adatvédelmi törvények is kötelezővé teszik: egyértelmű követelmény, hogy egyetlen program sem továbbíthatja harmadik fél számára a felhasználók adatait.

 

A G Data védelmi termékei ezért folyamatosan tiltják a PUP-ot tartalmazó ingyenes programok telepítését, a cég pedig ezzel párhuzamosan arra biztatja a felhasználókat, hogy keressék meg az ilyen alkalmazások tiszta alternatíváit. Emellett a most kiadott ingyenes PUP- és adware-eltávolító alkalmazás segítségével azok is kitakaríthatják a gépüket, akik nem akarják megvásárolni a cég vírusirtóját. A Clean Up a G Data magyar weboldaláról tölthető le, nem igényel telepítést, csak futtatni szükséges. Ennek során megkeresi és eltávolítja a gépről az egyébként csak rendkívül nehezen leszedhető kéretlen reklámprogramokat, böngészőbővítményeket és kiegészítőket

Adware és PUP

 

A reklámprogramok (adware) önmagukban nem lennének károsak, azonban jellemzően összegyűjtik a felhasználók böngészési szokásaira vonatkozó adatokat, majd ezeket megosztják készítőikkel és adott esetben a hirdetőkkel is.
A PUP kategóriába a reklámprogramokon kívül beletartoznak a böngészőkiegészítők és eszköztárak is. Különösen szarkasztikus, hogy sok ilyen kéretlen programot különböző hamis kémprogram-eltávolítókkal és rendszeroptimalizáló alkalmazásokkal terjesztenek. Így a gyanútlan felhasználó, miközben azon igyekszik, hogy a kéretlen programok miatt már egyébként is lelassult számítógépét valahogy rendbe hozza, további kéretlen programokat telepít. Ezek azután gyakran valamilyen hamis hibaüzenettel igyekeznek rávenni őt arra, hogy megvásárolja a szoftverek prémium verzióit.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: G Data kéretlen program

5 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr238346008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farönk 2016.02.02. 10:48:43

Akkor milyen programmal torrentezzen az aggódó, de lyukas zsebű KK-európai? (Az én uTorrentem is aktívan használja a program reklámablakait.)

G Data 2016.02.02. 10:55:00

@farönk: Kedves Farönk, A Vuze Leap alapverzióiban például nincs Open Candy network. (De csak a Leapben nincs).

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.02.03. 01:27:27

@farönk: csak tipp: virtuális gép (pl. virtualbox), bele egy linux, arra a saját repoból telepített torrent kliens?
(soha életemben nem torrenteztem, szóval tényleg csak tipp)

farönk 2016.02.06. 20:02:49

@G Data: Köszönöm szépen a választ, már váltottam is!

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása