Vírusírtó Blog

Nehéz év vár az Androidra

2016.01.13. 10:00 G Data

gdata_virusirto_logo.pngElavult verziók, biztonsági rések, az interneten terjedő és előre telepített kártevők – a G Data előrejelzése szerint ezek várnak az androidos telefonokra ebben az évben.

 

A biztonsági cég szerint jelenleg az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Android esetében nem a Google, hanem a telefongyártók azok, akiknek ki kell adniuk a frissítést egy-egy adott telefontípushoz. Ez pedig egyrészt lassan megy nekik, másrészt az új frissítések sokszor nem elérhetőek a régebbi készülékekhez. A G Data adatai szerint ezért az androidos telefonok és tabletek 80 százalékán biztonsági réseket tartalmazó, elavult operációs rendszer található.

 

A Google androidos fejlesztőközpontjának adatai alátámasztják ezt a statisztikát. A legfrissebb, 6.0-s (Marshmallow) rendszer mindössze a készülékek 1 százalékán fut – felfelé kerekítve az adatokat. A verziók folyamatos, gyorsabb frissítésére pedig szükség lenne: a G Data az előző évben 50 százalékkal több androidos kártevőt regisztrált, mint 2014-ben, és jelenleg egy év alatt több mint kétmillió új kártékony kódot analizál a víruslaboratórium.

 

android-illusztracio2.png

A német vírusvédelmi cég emellett három másik veszélyre is figyelmeztet. Az első, hogy a nem megbízható forrásból vásárolt készülékeken már előre telepített kártevő bújhat meg. Az elmúlt évben a Lenovo, a Xiaomi és a Huawei nem márkakereskedésből, hanem ismeretlen disztribútoroktól vásárolt készülékein is azonosítottak ilyen kémprogramokat.

 

A második veszély a dolgok internetéhez kapcsolódik. Azzal párhuzamosan, ahogyan egyre több eszköz épül a Google operációs rendszerére, növekednek az egyes biztonsági résekhez kapcsolódó kockázatok is. Az okosóráktól az okostévékig sok minden lett „androidos”, és a különböző berendezéseken tömegesen gyűlnek a bűnözők számára értékes felhasználói adatok.

 

android-illusztracio3.png

Végül a G Data szerint a harmadik fenyegetést a komplex banki trójaiak jelentik. A cég szakértői arra figyelmeztetnek, hogy ebben az évben várhatóan növekedni fog azon kártevők száma, melyek az azonos felhasználóhoz tartozó windowsos gépet és androidos telefont egyszerre fertőzik meg, és így megszerzik a banktól SMS üzenetben érkező aláíró jelszavakat is.

 

A vírusirtó cég a veszélyek kapcsán felhívja a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy az androidos telefonokat vírusirtó szoftverrel védjük. Más gyártók mellett a G Data is ingyenesen biztosítja ilyen megoldásának alapverzióját.

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: android internetbiztonság

7 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr38266014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2016.01.13. 19:44:21

Az utolsó mondatig nem is nézett ki reklámcikknek...

lyken 2016.01.14. 10:06:39

@bioLarzen: Nyilván nem emberbaráti szeretetből tartanak fenn egy blogot valakinek a munkaidejéből. A komplett online média ebből él, nem értem mi ezzel a probléma. reklámok a cikkek mellett, PR cikkek, promóciók, stb. biolarzen, főzősgizi meg papudeklipolitikus nyavajgó posztjai nem fognak forgalmat generálni magukban. Sőt, fent nevezettek össze se gyűlnek a blog.hu-n, ha a pr cikkekből és reklámokból összetolt index zrt nem tolja alájuk a platformot.
A cikk egyébként még nem is vészes, leírja a tényeket és a végére odateszi, hogy egyébként ez rá az egyik lehetséges megoldás.

báró Csekonics 2016.01.14. 10:32:16

Igen, minden ilyen cikk arra megy ki hogy 'tegyél vírusirtót a telefonodra'.
Miközben a legtöbb cikkben azért - ha burkoltan is - de ott van, hogy két dologgal idézik magukra a bajt az emberek:
- ismeretlen (zug) forrásból vásárolják a GungaLong márkájú 'tudannyitmintasamsungésazájfónegyüttdefeleannyibakerült' készüléket,
- és/vagy innen-onnan összepecázott warez appokkal rakják tele

Pedig ingyenebéd nincs.

bioLarzen 2016.01.16. 01:33:55

@lyken:
"nem értem mi ezzel a probléma."

Azzal, amit írtál, semmi. A probláma azzal van, amikor egy reklámcikkről csak a végén, a legutolsó mondatban derül ki, hogy reklám.

Persze, ez legyen életem legnagyobb problémája.

G Data 2016.01.18. 10:22:00

@bioLarzen:

Ha nagyon reklámozni szerettünk volna, akkor nem egy ingyenes szoftverre mutató hivatkozást teszünk a cikkbe, hanem arról írunk, hogy a prémium verziót mennyiért és hogyan tudod megvenni, és miért érdemes ezt megvenni.

Mi úgy gondoltuk, hogy közhasznú cikket közlünk, melynek a végén egy közhasznú információt osztunk meg azzal, hogy rámutatunk: több gyártó is biztosít ingyenes vírusvédelmi megoldást Androidra.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása