Vírusírtó Blog

Öt perc hírnév jár a mobiltolvajoknak is

2015.07.26. 08:45 G Data

title160_25.jpg„Először átlopakodott egy nyitva maradt oldalsó bejáraton egy békés vasárnap reggel, majd kiszúrt egy iPhone-t, amit rögtön magához is vett. Azonban, mielőtt a gyanúsított menekülőre fogta volna, egy videószelfi főszereplőjévé tette magát, mert véletlenül beindított egy videófelvevő alkalmazást a lopott mobilon.

 

A rögzített videón tisztán látszik, hogy az áldozat nappalijában áll. Eközben három ember aludt a közeli hálószobákban, egy felnőtt nő és két 15 éves lánya”, nyilatkozta a Los Angeles-i rendőrség egy július 11-én történt esetről.

 

És ő még csak nem is az első tolvaj, aki egy mindent leleplező szelfivel teszi magát a napi hírek sztárjává. Korábban már volt egy angol nő is, aki megpróbált feloldani egy lopott iPhone-t, de elég ostoba volt, hogy készítsen magáról egy fotót is a telefonnal. Aztán köszönhetően az iGotYa nevű alkalmazásnak, amely telepítve volt az okoseszközön, a kép a mobil tulajdonosánál landolt, aki értesítette is a rendőrséget.

 

Vagy ott van például annak a tolvaj férfinak az esete, aki amikor rossz PIN kódot ütött be, jól le lett fotózva, s a fotó e-mailben rögtön ment is a telefon valódi tulajdonosához.

 

Ezek az esetek azonban még csak meg sem közelítik a Dubaiból származó Hafidnak - akit az inkriminált telefon tulajdonosa egyszerűen csak „a szemétláda, aki ellopta a mobilomat”-nak nevez - a szinte művészi szintre emelt bénaságát, aki Ibizán emelt el egy okostelefont annak részeg gazdájától, vagy csak jóhiszeműen vásárolta a tolvajtól. A lényeg, hogy Hafid nem tudta, hogyan kapcsolja ki az automatikus fotófeltöltő funkciót, vagy nem is tudott róla, hogy létezik, és így gyakorlatilag mostanáig nyomon követhetőek a mindennapjai.

 

A telefon azóta kijózanodott eredeti tulajdonosa a Tumblr-en az „Egy idegen élete, aki lenyúlta a telómat” címmel vezet egyfajta krónikát Hafidnak a telefon fényképezőjével megörökített élményeiről, és ebben a hónapban még egy kiállítása is volt már Hafid képeiből a frankfurti iparművészeti múzeumban.

 

37002030_l.jpg

Ahogy ezek a történetek is mutatják, sok-sok alkalmazás létezik, amelyek segítenek megtalálni ellopott, elvesztett telefonunkat.

 

Androidon az Android Device Manager (Eszközkezelő) segít bemérni, újraállítani a képernyőzár PIN-jét és/vagy törölni minden adatot. Mivel eléggé el lehetett veszni a menükben, a Google nemrég kicsit egyszerűsítette a procedúrát, amely most már majdnem olyan könnyű, mint egy szót beírni a Google keresőmezőjébe. És pontosan ennyi a dolgunk, a „Find my phone” (keresd meg a telefonom!) egy kereső kifejezés, amelyet bepötyöghetünk a Google-ba.

 

A Sophos cég Mobile Security app for Android nevű szoftvere olyan parancsok küldésének lehetőségét kínálja, mint törlés, lezárás, riasztás, helymeghatározás, passkód újraállítása és üzenet küldése a megtalálónak.

 

Az Apple-nél már korábban létezett a Find my iPhone telefonmegkereső funkció, de ezt továbbfejlesztették, és már lehetőség van a telefon adatainak távoli törlésére is.

 

Ezek a megoldások közel sem olyan drasztikusak, mint a telefonok totális gallyra vágása.

 

És az nagyon jó dolog, ha egy lezárt iPhone még mindig képes üzenetek megjelenítésére, mert ha a tulajdonosnak szerencséje van, és az elvesztett mobil jó kezekbe kerül, az üzenetek segíthetnek visszajuttatni az eszközt.

 

A jogalkotók olyan megoldásokon is dolgoznak, amelyek kötelezik a kütyügyártókat, hogy egy „önmegsemmisítővel” lássák el a készülékeket, amely gyakorlatilag tönkreteszi azokat. Ebben a hónapban Kaliforniában már életbe is lépett egy ilyen jogszabály.

 

Forrás: nakedsecurity

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: okostelefon internetbiztonság

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr367655150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása