Vírusírtó Blog

Öt biztonsági tipp utazóknak

2015.04.22. 10:00 G Data

title161.jpgOkoseszközeink és laptopjaink segítségével az e-mailek ellenőrzése, a böngészés, üzleti ügyek kezelése manapság már nagyon egyszerű akkor is, ha úton vagyunk. Gyakorlatilag wifi kapcsolatot már mindenütt találunk, legyen az vonat, repülőgép, nem esünk ki a vérkeringésből akkor sem, ha elhagyjuk otthonunkat vagy irodánkat.

 

Azonban bárhová is megyünk, szeretnénk mindig biztonságban lenni online is, amikor pl. mobileszközeinkről intézünk vásárlást, kifizetést. Természetesen nem kell offline módba mennünk utazásaink során, de érdemes megfontolni néhány extra óvintézkedést.

 

1. Mindig zárjuk le számítógépünket és telefonunkat, amikor nem használjuk őket!

 

Rengeteg mobileszközt lopnak és veszítenek el mindennap világszerte. Az USA-ban minden percben 100 okostelefonnak lába kel. Chicagóban 120 000 telefont hagynak az emberek taxikban évente. Mindez velünk is megtörténhet, ezért állítsuk eszközünket a lehető legrövidebb - minket még nem zavaró - idő után történő automata lezárásra. Válasszuk a leghosszabb és legkomplexebb feloldó kódot vagy jelszót, amit még biztosan megjegyzünk. Ha a 4 jegyű PIN kód helyett 8 jegyűt használunk, igaz, hogy kétszer annyi ideig tart bepötyögni, de a bűnözőknek tízezerszer tovább tart feltörni. Érdemes fontolóra venni a „10 próbálkozás utáni eszköz teljes törlése” funkció bekapcsolását. Használhatjuk a Find my iPhone vagy Androidon a Device Manager on Androids funkciókat az eltűnt eszköz beméréséhez.

 

2. Mindenhol ingyenes a wifi? Viszont nem feltétlenül biztonságos.

 

A repterek és szállodák mind kínálnak ingyen wifit, de akadhat némi biztonsági deficit. Egyrészt a közönséges wifi routerek hemzsegnek a biztonsági bugoktól. Másrészt honnan tudhatjuk, hogy a wifi hálózat, amelyre rácsatlakoznánk, valóban a szállodánkhoz tartozik-e, vagy csak valaki csapdát állított egy kamu hálózat létrehozásával, hogy aztán ezen keresztül kémkedjen utánunk vagy manipulálja a hálózati forgalmunkat. Szóval mindenképp biztonságosabb a mobilhálózat használata, mint a nyílt wifi hálózatok. A legtöbb országban könnyű feltöltős SIM kártyához jutni, így elkerülhetők a wifi hálózatok és a roamingdíjak is. Extra biztonságot nyújthat a VPN (virtual private network) használata is.

 

3. Kapcsoljuk ki a lehető legtöbb helymeghatározó, helybejelölő (geo-tagging) funkciót!

 

A Facebook, Twitter, Instagram mind használja a geo-taggingot, amikor is az alkalmazás lekéri a telefontól a helyzetünket és beleteszi a posztjainkba. Még ha a GPS-t ki is kapcsoljuk, a telefon a wifi hozzáférési pontok alapján tudhatja, hogy merre járunk. Posztolás előtt gondoljuk át, hogy mindenkinek tudnia kell-e, hogy épp nem vagyunk otthon. Még olyan alkalmazások is ellenőrzik helyzetünket, amelyeknek nem nagyon kellene tudnia róla. Ezek megpróbálnak minél több reklámot az arcunkba tolni. Ha kikapcsoljuk a GPS-t, wifit, Bluetooth-t, még akkor is mennek ki adatok helyzetünkről. Csak a teljes telefonkikapcsolás vagy a repülőgép mód akadályozza meg a helyadatok sugárzását.

 

34020873_l.jpg

 4. Legyünk elővigyázatosak nyilvános számítógépek és az ATM-ek használata során!

 

Az internetkávézókban és hotelek business centereiben kártevőkkel fertőzött gépek lehetnek, amelyek kémkednek utánunk, míg online vagyunk. Egy ilyen tipikus kártevő a billentyűzetfigyelő, amely minden leütésünket rögzíti, így könnyen megszerezhetik általa jelszavainkat vagy online bankoláshoz szükséges belépőadatainkat. Az ATM-ekhez kártyaolvasókat szoktak rögzíteni a bűnözők, hogy leolvassák a kredit kártyánkhoz tartozó számlaszámot. Bizonyos országokban megéri konzervatívnak maradni és ragaszkodni a készpénzes fizetéshez. Az is egy megoldás, ha a biztonságos mobilfizetési alkalmazásokat, mint a PayPal-t, Google Wallet-ot vagy az Apple Pay-t használjuk, mert ezek nem a számlaszámunkat használják a tranzakciók során.

 

5. Védekezzünk „több rétegben”!

 

Ha a hideg ellen működik a réteges öltözködés, a kiberbűnözők ellen miért ne próbálnánk meg hasonlót?

 

A frissítések figyelmen kívül hagyása helyett (mint ahogy sokan teszik), inkább kapcsoljuk be az automatikus frissítéseket. Ha nem tesszük fel őket, eszközeink védtelenek maradnak a biztonsági réseken támadó bűnözők ellen. Hogy biztonságukat növeljük, használjunk antivírus-megoldásokat PC-n és Mac-en is, és ne feledkezzünk meg okostelefonunkról és tabletünkről sem. Fiókjainkat erősítsük meg kétfaktoros autentikációval, amely még egy védelmi réteget biztosít a belépési folyamat során, mint pl. egy a telefonunkra küldött egyszer használatos kód beütése. Így esetleg hiába jutottak hozzá jelszavunkhoz, a szükséges kódot mi kapjuk meg telefonunkra.

 

Forrás: nakedsecurity

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: vírusirtó internetbiztonság

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr867387432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) Facebook (10) facebook (129) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) online bankolás (1) Online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása