Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
Vírusírtó Blog

Kíváncsi alkalmazások

2013.07.15. 12:10 G Data

title_tolakodó alkalmazások.jpg

Míg az iOS operációs rendszer némileg biztonságosabb, mint a Google androidja, egy új Bitdefender-tanulmány 314 474 androidos és 207 843 iOS-es alkalmazás vizsgálata alapján megállapította, hogy a két platform alkalmazásai ugyanolyan mértékben tolakodóak és „kíváncsiak”.

 

Úgy találták, hogy az iOS alkalmazások több mint 45%-a képes megállapítani a tartózkodási hely adatokat, még akkor is, ha nem reklámozzák ezt a funkciójukat. Az androidos programok 34%-a teszi ugyanezt.

 

A helyszínt megállapítani képes alkalmazások közül Android oldalról a Latest Nail Fashion Trendset, iOS részről a PokerStars TV-t említi a tanulmány, mint a legnépszerűbbeket.

 

Az androidos alkalmazások 8%-a képes olvasni a kontakt listánkat, iOS-ból több mint kétszer annyi, 19%.

 

Az androidos programok 14,58%-a alkalmas a mobileszköz azonosítóinak, 5,73%-a pedig az e-mail címek kiszivárogtatására.

 

 19156602_l.jpg

 

„Az iOS alkalmazások jobban fókuszálnak a személyes adatok begyűjtésére. A 2012-es botrány után, amikor a Blue Toad hirdetési ügynökség kiszivárogtatott egymillió eszközazonosítót, az Apple úgy döntött, hogy érvényteleníti az UDID API-t („egyedi eszközazonosító alkalmazás programozási felület)”, olvasható a jelentésben.

 

Megállapították, hogy az androidos alkalmazások 8,82%-a tudja kiszivárogtatni az eszközön található telefonszámokat.

 

„Az ingyenes alkalmazási környezet valójában csak a felhasználónak ingyenes, a fejlesztők keményen fizetnek érte. Tömören, az alkalmazás csak akkor válik ingyenessé, amikor a felhasználó már „fizetett” érte a szenzitív adataival”, jegyezték meg a cég szakértői.

 

„És a helyzet valójában még rosszabb, hiszen hiába fizetünk pénzzel egy alkalmazásért, az már nem állítja meg a személyes adatok kiszivárgását, és nem is hozza vissza a már rólunk tárolt információkat. Mi több, az információk begyűjtése úgy történik, hogy a felhasználóknak fogalmuk sincs, hogy mibe egyeznek bele az alkalmazások telepítésekor.„

 

Forrás: Softpedia

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: apple android információbiztonság

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

http://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr165400301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Hirdetés