Vírusírtó Blog

Valós-e a kiberháború réme?

2013.04.03. 09:00 Maulis Csaba

title_g data logo1_1.jpg

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett a médiafigyelem a "kiberháború" iránt. A blogoktól az újságokon át a televízióig mindenütt azt hallani, hogy a hamarosan kitör a kiberháború. Vajon igaz ez?

 

És ha igaz, nevezhetjük-e háborúnak az ilyesfajta konfliktusokat? Miben különbözik a „kiber-” a valódi fegyverekkel vívott háborúktól?

 

A "kiberháború" kifejezést leginkább akkor kapják fel, amikor felfedeznek egy új "fegyvert", mint a Flame, a Duqu vagy a Gauss, melyek kifejezetten a Közel-Keletet vették célba mint kémkedésre kifejlesztett eszközök. Mivel ezeknek a kártevőknek a fertőzési területe többé-kevésbé korlátozva van az eredeti célterületükre és csak kismértékű járulékos károkat okoznak, ezért ezeket a támadásokat a precíziós bombázáshoz lehetne hasonlítani.

 

Ebben a szituációban azonban nincsenek áldozatok, nincs kölcsönös agresszió, úgyhogy kiberháborúnak sem hívhatjuk. Ezek a példák inkább a kiberkémkedésnek feleltethetőek meg, de háborúnak semmi esetre sem.

 

Tehát ez azt is jelenti, hogy csak időpocsékolás az államok számára a kiberháborús stratégia kidolgozása, amikor egy ilyen típusú háború veszélye nincs is fenyegető közelségben? A válasz az, hogy nem. Érdemes előre felvázolni bizonyos forgatókönyveket, és megtervezni, hogy egy ország hogy reagálna egy kibertámadásra. Képzeljünk csak el egy támadást, amely a víz- és áramszolgáltatókat venné célba.

 

Ez feltehetően valódi áldozatokat követelne, úgyhogy az előre gondolkodásnak igenis van létjogosultsága. Életeket menthet. Egy téves támadásnak is elejét veheti a vélt agresszorral szemben, amely miatt eszkalálódhatna a konfliktus. Röviden: az alapos felkészülés a kiberháborúra valójában meg is előzheti a háború kitörését.

 

Érdemes kategorizálni az időről időre felfedezett kibertámadásokat. Hívjuk őket annak, amik, kiberkémkedésnek, kiberszabotázsnak. A kiberterrorizmus kifejezés sem túl helytálló. Persze ez a szó szenzációt és izgalmakat sugall, és könnyen ráveheti az olvasókat egy cikk elolvasására, de a túlzott médiafigyelem egy olyan jelenség iránt, amely nem is létezik, csak további félelmet generálhat.

 

Eddig még soha nem történt valódi terrorcselekmény a világhálón keresztül. Persze a terroristák is kihasználják az internetet az extrém gondolataik kommunikálására, propagandájuk terjesztésére vagy újoncok toborzására, de egy áldozatokat követelő támadásra eddig nem került sor.

 

A kiberháború és kiberterrorizmus kifejezésekkel történő visszaélés félelmet gerjeszthet, és a hatvanas, hetvenes évek politikai klímájára emlékeztet, a hidegháború nyomasztó érájára. A "háború" leginkább gyanakváson és bizalmatlanságon alapul, és azon a bénító félelmen, hogy a másik fél támadhat először. Előfordulhat, hogy néhány évtized távlatából ezt a mostani időszakot fogjuk "kiber-hidegháborúnak" nevezni.

 

Forrás: G Data SecurityBlog

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: kiberháború

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr485189903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G Data (35) G data (3) g data (6) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) Linux (1) linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) virusirtó (1) vírusirtó (12) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) Windows (2) windows (1) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása