Vírusírtó Blog

Tegyük biztonságossá a Facebookot

2012.04.22. 10:04 G Data

title_fiokbiztonsag.jpgRengeteget írtunk már arról, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk a Facebookon, így ideje egy kicsit azzal is foglalkozni, hogy miként lehet fiókunkat a lehető legjobban bebiztosítani adatlopás, feltörés ellen.

 

Persze a beállítások mellé nem árt, ha olvasgatjuk ezt a blogot is, és nem kattintunk rá minden érdekesnek tűnő bejegyzésre a közösségi oldalon.

  

 

Több felmérésből is kiderült már, hogy a Facebook felhasználóit igenis foglalkoztatja a személyes adatok biztonsága. Ha szeretnénk az online közösség felelős tagja lenni, akkor nem is árt, ha tisztában vagyunk az adatbiztonsághoz szükséges feltételekkel és a platform által nyújtott szolgáltatásokkal, és ezekkel szükség esetén ismerőseinket is segíteni tudjuk. Tekintettel arra, hogy a Facebook 800 milliós közösségében előfordulnak rosszindulatú, mások megkárosítására törekvő egyének is, még fontosabbá teszik ezt.

 

Ez a post egy apró kézikönyv csak, amelynek pontjait követve gyorsan és hatékonyan beállíthatjuk fiókunk biztonsági opciót a megfelelő szintre. Az első hét beállítási lehetőséget a Fiókbeállítások alatt találjuk. Kattintsunk a jobb felső sarokban látható lefelé mutató kis háromszögre, és válasszuk ki ezt a menüpontot. Még egyszerűbb – ha jelenleg is be vagyunk jelentkezve – ha rákattintunk erre a linkre: https://www.facebook.com/settings?ref=mb

 

2012.04.21_fiokbiztonsag_001.JPG

 

1. Használjunk külön emailcímet a Facebookhoz. Ha olyan fiókkal kötjük össze, amit például online bankhoz vagy más érzékeny adatokhoz is használunk, akkor Facebook-fiókunk feltörésével komoly bajba kerülhetünk. Van rengeteg ingyenes emailszolgáltatás  (freemail, gmail, hotmail, yahoo, hogy csak párat említsünk), válasszunk közülük.

 

2. Használjunk valóban biztonságos jelszót, ami nem található ki könnyen személyes adatainkból, elég sok karakterből áll és tartalmaz számokat és írásjeleket is. Soha ne válasszunk olyan jelszót, ami egy másik szolgáltatáshoz (email, bank, és így tovább) tartozik.

 

3. Kapcsoljuk be a Biztonságos böngészés opciót.

 

4. Kapcsoljuk be a Bejelentkezési értesítőket – így kiderül, ha illetéktelenek léptek be a nevünkben.

 

5. Aktiváljuk a Bejelentkezés jóváhagyását – ilyenkor egy SMS-ben érkezett kódot is meg kell adni, ha a Facebook által nem felismert eszközről történik a belépés. Nagyon hatásos a feltörések ellen.

 

6. Ne engedélyezzük a Feliratkozókat.

 

7. Ne telepítsünk gyanús alkalmazásokat, és azokat is távolítsuk el, amiket véletlenül már telepítettünk.

 

Ha ezekkel az alapvető beállításokkal végeztünk, újra kattintsunk a lefelé mutató kis nyílra, és lépjünk be az Adatvédelmi beállításokba.

 

1. Az alapbeállításoknál válasszuk az Ismerősök opciót

 

2. A Hogyan lépsz kapcsolatba mezőnél saját ízlésünk és bátorságunk szerint állítsuk be a lehetőségeket. Ha nem szeretnénk sok felesleges üzenetet, akkor a Ki küldhet neked Facebook üzenetet? opciónál válasszuk az Ismerősök vagy az Ismerősök ismerősei pontot.

  

3. Az Idővonal és Megjelölések résznél mi a következő beállításokat javasoljuk:

 

2012.04.21_fiokbiztonsag_002.JPG

 

4. Az Alkalmazások és weboldalak résznél végezzük el a következő feladatokat:

 

    • Távolítsunk el minden felesleges vagy állandóan üzengető alkalmazást. Mindig figyeljünk oda, hogy milyen programokat telepítünk, és lehetőleg csak olyanokat válasszunk, amelyeknek ismerjük a forrását. Aki maximális biztonságra törekszik, az nyugodtan kikapcsolhatja valamennyit.

 

    • A Hogyan használhatják fel ismerőseid az információidat az alkalmazásaik révén? szekcióban csak azokat a kategóriákat jelöljük be, amelyeket nyugodtan megosztanánk a széles nyilvánossággal is. Akit a téma részletesebben érdekel, az ebben a bejegyzésben többet is olvashat róla: Védjük magunkat barátainktól!

 

5. Állítsuk be a korábban készült bejegyzések láthatóságát is. Kattintsunk a Korábbi bejegyzések láthatóságának kezelése linkre, majd a Limit Old Posts gombra.

  

Végül az utolsó részben az Idővonalon megjelenő profilinformációkkal foglalkozunk. Kattintsunk nevünkre a jobb felső sávban, hogy saját Idővonalunkhoz jussunk, majd nyomjuk meg a nevünktől jobbra található Adatok frissítése gombot.

 

2012.04.21_fiokbiztonsag_003.JPG

 

Változtassunk az Alapadatok és az Elérhetőségek megosztási beállításain.

 

Minden mezőt saját ízlésünk szerint oszthatunk meg másokkal, de mégis a legjobb az, ha csak olyan információt írunk be, amit nem akarunk titkolni senki elől, hiszen hiába korlátozzuk az egész láthatóságot csak az Ismerősökre, ha pont egy ismerősünk fiókját törik fel.

 

Mi a következőket ajánljuk:

 

  • Csak az Ismerősök és Csak én opciókat használjuk, ne tegyünk semmit Nyilvánossá.

 

  • Születési dátumunkból elég a hónap és a nap megosztása, vagy még az sem.

 

  • A mobiltelefonszámnál válasszuk a Csak én beállítást.

 

  • Otthoni és munkahelyi telefonszámot ne adjunk meg.

 

  • Ne adjuk meg lakcímünket – elég a város és az ország, de még ez sem szükséges.

 

2012.04.21_fiokbiztonsag_004.JPG

 

Zárógondolatok

 

  • Legyünk óvatosak a bejegyzésekkel – amit egyszer kiírunk az üzenőfalra, az később még visszaüthet. Használjuk a bejegyzések megosztási beálltásait, hogy csak azok olvashassák, akiknek szántuk.

 

  • Legyünk óvatosak, hogy mire kattintunk – Még ha mindent jól állítottunk is be, a kártékony linkek, rosszindulatú programok nemcsak számítógépünkön okozhatnak kárt, de személyes adataink biztonságát is veszélyeztethetik.

 

  • Lépjünk ki a Facebookból – Ismert, hogy a Facebook más weboldalakon végzett tevékenységünket is követi, így lépjünk ki belőle, ha már nem használjuk. Ez osztott számítógépek használatakor csökkenti fiókunk feltörésének valószínűségét is.

 

  • Vírusirtó használata – Telepítsünk egy megbízható és elismert biztonsági csomagot, és frissítsük is rendszeresen.

 

 

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

 

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkolj minket a Facebookon!

Címkék: biztonság facebook

Írj kommentet

A bejegyzés trackback címe:

https://virusirto.blog.hu/api/trackback/id/tr204465473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Értesülj az új átverésekről a Facebookon!

Címkék

adatbiztonság (1) adathalászat (10) adatvédelem (36) Adobe (1) alkalmazás (13) amazon (1) android (36) android market (1) anonymus (1) apple (8) arcfelismerés (2) arcfelismerési technológia (1) átverés (41) Audi (1) bank (1) BankGuard (1) bankkártya (4) biometrikus azonosító (1) bitcoin (1) biztonság (21) blizzard (1) botnet (1) bouncer (1) celeb (1) cenzúra (1) chat (1) Chrome (1) cnn (1) csalás (8) csoport (1) cyberbullying (1) ddos (1) dnt (1) domén (1) e-book (1) e-mail (1) email (4) emoji (1) engedély (1) esemény (1) EU (1) europol (3) facebook (129) Facebook (10) Facebook hangulatjelek (1) fbi (3) felhő (1) felmérés (17) féreg (2) fiók (1) Flame (1) foci (1) frissítés (1) gdata (1) geotagging (2) Gmail (1) google (9) gps (1) gyermek (2) G data (3) g data (6) G Data (35) G Data BankGuard (1) G Data jelszómenedzser (1) G Data TotalProtection (1) hack (2) hacker (36) híresség (1) hoax (1) Hotmail (1) hozzáférés (2) hummer (1) idővonal (2) információbiztonság (2) instagram (4) intel (1) internet (4) internetbiz (1) internetbiztonság (62) ios (1) iOS (2) ipari kémkedés (1) jelszó (2) Jelszókezelő (1) jogok (3) kártevő (47) katasztrófa (1) kémkedés (1) kémprogram (1) keresés (1) kéretlen program (1) kiberbűnözés (2) kiberháború (3) kínai közösségi média (1) komment (1) közösségi média (1) közösségi portál (1) kriptobányászat (1) lájk (1) like (4) linux (1) Linux (1) mac (1) macintosh (1) maya (1) média (1) megosztás (6) metaadat (1) Microsoft (2) mobiltelefon (5) napló (1) Nigéria (3) okosóra (1) okostelefon (2) olimpia (1) online (3) Online bankolás (1) online bankolás (1) Ötven Cent Csoport (1) password (1) phising (1) Pokémon Go (1) Popcorn TIme (1) poszt (1) ransomware (13) rendőrség (2) rootkit (1) sérülékenység (9) Skype (1) skype (2) smart tv (5) spam (10) személyi (3) születésnap (1) szülői felügyelet (1) tartalomszűrés (1) tartózkodási hely (1) ThyssenKrupp (1) törlés (1) torrent (3) trójai (19) twitter (1) update (1) usb (5) vásárlás (1) védelem (2) végítélet (1) videó (1) vírus (2) vírusirtó (12) virusirtó (1) VirusTotal (1) visszaélés (1) Vista (1) vízjel (1) vodafone (1) warcraft (1) Weibo (1) whatsapp (1) wifi (3) windows (1) Windows (2) wordpress (1) World of Warcraft (1) WoW (1) Yahoo (1) Yahoo! (1) zaklatás (1) Zeus (1) zsaroló kártevő (5) Címkefelhő
süti beállítások módosítása